Wat maakt een voedselingrediënt natuurlijk?

07-02-2018 Wanneer is iets een ‘natuurlijk’ voedselingrediënt? Tot nu toe was er geen internationaal geaccepteerde definitie van, maar een nieuwe ISO Technical Specification zal de voedingsmiddelenindustrie helpen om dezelfde taal te spreken.

ISO heeft de specificatie ISO/TS 19657:2017 – Definitions and technical criteria for food ingredients to be considered as natural gepubliceerd. De publicatie geeft criteria waaraan ingrediënten moeten voldoen om als 'natuurlijk' te worden beschouwd en is bedoeld voor de voedselindustrie en autoriteiten om naar te verwijzen.

Dat is belangrijk in een tijd dat voedselingrediënten wereldwijd verhandeld worden. In sommige delen van de wereld heeft het ontbreken van criteria zelfs geleid tot rechtszaken.

De criteria uit ISO/TS 19657, gericht op business-to-business communicatie, zijn bedoeld om een level playing field mogelijk te maken en eerlijke handel in de voedingsmiddelenindustrie te borgen. Het ISO-document is niet van toepassing op productcommunicatie voor de consument, bijvoorbeeld op etiketten van verpakkingen.

Grote stap

Een gemeenschappelijke taal voor een term als 'natuurlijk' is niet vanzelfsprekend, dus de publicatie van ISO/TS 19657 wordt door velen gezien als een grote stap voorwaarts en een goede basis waarop professionals in de voedingsmiddelenindustrie kunnen terugvallen. De ISO-publicatie richt zich op voedsel- en drankenproducenten en producenten van ingrediënten, ongeacht de grootte of complexiteit van de organisatie. ISO/TS 19657 is ontwikkeld door ISO/TC 34 – Food products.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, telefoon (015) 2 690 125 of e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consument.

(015) 2 690 125

afc@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop