Draag bij aan de toekomst van artificiële intelligentie en big data

18-07-2019 Robots die kinderen helpen met hun huiswerk of criminelen pakken door middel van gezichtsherkenning. Het gaat om artificiële intelligentie (AI) en big data. Het heeft de potentie om een positieve impact te hebben op onze samenleving en de economie. Maar deze technologie roept ook ethische vraagstukken op. Meedenken over deze ethische vraagstukken kan tot 1 september 2019.

Vraagstukken die ingaan op artificiële intelligentie en big data gaan over privacy, gegevensbescherming, discriminatie, autonomie, machtsongelijkheid en eerlijkheid. In het kader van het Europese onderzoeksproject SHERPA zijn vijf scenario’s ontwikkeld over de toekomst van artificiële intelligentie in 2025. Deze scenario’s gaan over technologieën die mensen nabootsen, informatieoorlogsvoering, auto's zonder bestuurder, voorspellend politiewerk en onderwijs van buddyrobots.

Ontwikkeling scenario's

De scenario’s zijn ontwikkeld tijdens workshops met een breed scala van belanghebbenden uit de academische wereld, de industrie, maatschappelijke organisaties, de media, wet- en regelgevers, onderwijskundigen, technologen, cyberbeveiligingsdeskundigen en kunstenaars.

Het SHERPA-project nodigt nu het publiek uit om de scenario's te bekijken en commentaar te geven op onze AI-toekomst. Deze scenario's zijn alleen in het Engels geschreven. Het resultaat van de scenario's is een reeks aanbevelingen aan beleidsmakers. Stuur hiervoor een e-mail naar mm@nen.nl.

SHERPA project

Het SHERPA project onderzoekt de ethische en juridische impact van AI en big data. Het project wordt gefinancierd vanuit het H2020 Research and Innovation programma van de Europese Unie. NEN is een van de elf Europese partners, onder meer universiteiten, bedrijfsleven, ngo's, en de Europese belangorganisatie voor ethische commissies.

Meer informatie

Voor meer informatie over het SHERPA project, neem contact op met Thamar Zijlstra of Marlou Bijlsma, e-mail mm@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met Milieu & Maatschappij

015 2 690 303

mm@nen.nl