Engelse versie NTA 9055 'E-nose’ gepubliceerd

15-08-2014 NEN heeft de Engelse versie van de Nederlands Technische Afspraak (NTA) 9055 'Elektronische luchtmonitoring - Geur(overlast)’ gepubliceerd. In deze NTA is vastgelegd welke eisen er gesteld worden aan de e-neus voor het monitoren van veranderingen in de luchtsamenstelling ten behoeve van geur(overlast) en veiligheid. Aanleiding voor de vertaling is het voornemen om een Europese norm voor elektronische luchtmonitoring te ontwikkelen.

NEN bereidt op dit moment de ontwikkeling voor van een Europese norm voor elektronische luchtmonitoring op basis van NTA 9055. Binnen Europa is positief gereageerd op dit idee. Door lid te worden van de normsubcommissie ‘Geurmetingen’ kunnen Nederlandse partijen betrokken zijn bij de ontwikkeling van deze Europese norm. Belanghebbenden die hierin geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen met NEN.

Achtergrond

Geuremissies kunnen worden geregistreerd met behulp van de elektronische neus (e-neus). Deze e-neus werd aanvankelijk alleen toegepast in de voedingsmiddelenindustrie voor de kwaliteitscontrole, maar wordt steeds vaker voor andere toepassingen ingezet. Een recente ontwikkeling is het monitoren van veranderingen in de luchtsamenstelling ten behoeve van geur(overlast), procesbewaking en veiligheid. De Nederlandse versie: NTA 9055 is eind 2012 gepubliceerd.

Meer informatie

Neem voor inhoudelijke informatie over NTA 9055 of over het normalisatieproces contact op met Johan van ’t Bosch of Nicolet Baas, beiden consultant Milieu, telefoon (015) 2 690 303, of e-mail milieu@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met Milieu & Maatschappij

015 2 690 303

mm@nen.nl