Hormoonverstorende activiteit in water: NEN peilt interesse voor norm

21-01-2014 De internationale normalisatie-organisatie ISO heeft het initiatief genomen om methoden voor de bepaling van hormoonverstorende activiteit in water en afvalwater te standaardiseren. Gestart is met ‘in vitro human cell-based reporter gene assay’. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de cellijnen ER CALUX, MELN en ERalpha CALUX.

In 2013 is al gestart met het vastleggen van afspraken over twee ‘Yeast estrogen screens’. Nederlandse bedrijven die zich bezig houden met deze testen kunnen invloed uitoefenen op de inhoud van deze afspraken.

De laatste jaren bestaat er een groeiende aandacht voor de aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen in bijvoorbeeld afval- of oppervlaktewater. Sommige stoffen worden individueel bepaald. De testen waarvoor nu ISO-normen worden ontwikkeld geven een maat voor de totale hormoonverstorende (=oestrogene) activiteit in (afval)water. Andere bioassays waarvoor de afgelopen jaren de methode is vastgelegd in standaarden zijn bijvoorbeeld de Microtox en de Ames test.

Voor wie

Nederlandse partijen kunnen invloed uitoefenen op de inhoud van deze ISO-normen. Internationale afspraken kunnen van belang zijn voor bijvoorbeeld drinkwaterbedrijven, onderzoeks- en adviesbureaus, kennisinstituten, overheden, waterschappen en laboratoria. Hiervoor kunnen ze contact opnemen met NEN. Aan deelname aan normalisatie zijn kosten verbonden.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Heeft u interesse in het maken van afpraken over de uitvoering van bioassays dan kunt u contact opnemen met Johan van ’t Bosch, Consultant Milieu & Maatschappij

milieu&maatschappij@nen.nl

(015) 2 690 303

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met Milieu & Maatschappij

015 2 690 303

mm@nen.nl