NEN peilt interesse voor nieuwe Europese norm voor monitoring parelmosselpopulaties en hun leefomstandigheden in zoet water

03-10-2013 Voor het monitoren van parelmosselpopulaties (Margaritifera margaritifera) en hun leefomstandigheden in zoet water heeft de Europese Technische Commissie CEN/TC 230 'Water analysis' recent voorgesteld een nieuwe norm te ontwikkelen. NEN zoekt bedrijven en organisaties met ervaring of interesse in dergelijke normen, en/of die namens Nederland willen deelnemen aan dit normalisatietraject. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met NEN.

Parelmosselen zijn beschermd onder de EU habitat richtlijn. CEN/TC 230 heeft een richtlijn voorgesteld voor het monitoren van parelmosselen in zoet water en het karakteriseren van hun leefomstandigheden die belangrijk zijn om de populaties in goede conditie te houden.

De richtlijn is gebaseerd op door Margaritifera-experts uit Europa ontwikkelde en gebruikte methoden en beschrijft de verschillende manieren van aanpak die individuele landen hebben overgenomen. Het gaat hierbij om onderzoek, data-analyse en de beoordeling van de omstandigheden.

Indien er belangstelling is vanuit de Nederlandse markt voor een actieve rol in de verdere ontwikkeling van deze Europese norm dan kan NEN dit faciliteren. Aan deelname zijn wel kosten verbonden. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij het secretariaat via milieu@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor uitgebreide informatie over dit project, andere projecten en deelname aan normalisatie in het algemeen: Erica Fritse, Consultant Milieu en Maatschappij.

(015) 2 690 303

milieu@nen.nl

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met Milieu & Maatschappij

015 2 690 303

mm@nen.nl