NTA 9055 'Elektronische luchtmonitoring - Geur(overlast) en veiligheid' gepubliceerd

28-01-2013 Een elektronische neus (e-neus) kan net als de menselijke neus voor een geurmengsel een impressie geven van een gasmengsel. Voor het gebruik van een e-neus is eind 2012 NTA 9055 'Elektronische luchtmonitoring – Geur(overlast) en veiligheid' gepubliceerd.

De e-neus werd in eerste instantie alleen toegepast in de voedingsmiddelen-industrie voor kwaliteitscontrole, maar wordt steeds vaker voor andere toepassingen ingezet. Een nieuwe ontwikkeling is de ondersteuning bij het signaleren van veranderingen van de samenstelling van omgevingslucht door gasvormige emissies met de kans op geurhinder en veiligheidsrisico’s.

In NTA 9055 is vastgelegd welke eisen er gesteld worden aan het gebruik van de e-neus. Het verzoek tot de ontwikkeling van NTA 9055 kwam van de DCMR Milieudienst Rijnmond. De ontwikkeling van NTA 9055 is gedragen door de normcommissie Luchtkwaliteit en is financieel ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en diverse marktpartijen.

Norm

NTA 9055:2012 nl

Luchtkwaliteit - Elektronische luchtmonitoring - Geur(overlast) en veiligheid

Het doel van NTA 9055 <em>Elektronische luchtmonitoring</em> is het opstellen van een lijst van eisen voor het inzetten van een elektronische neus (e-neus) voor het signaleren van veranderingen in de samenstelling van de omgevingslucht.

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met Milieu & Maatschappij

015 2 690 303

mm@nen.nl