Norm voor bepaling Strontium-89 en Strontium-90 gepubliceerd

13-11-2014 Met het verschijnen van NEN 5619 ‘Radioactiviteitsmetingen – Bepaling van Strontium-89 en Strontium-90 met vloeistofscintillatie’ is binnen Nederland een moderne methode voor de meting van radioactief Strontium ontwikkeld. De norm beschrijft de principes voor de bepaling van de activiteit van de pure bètastralers Strontium-89 en Strontium-90.

De radiochemische scheiding wordt uitgevoerd met extractiechromatografie en de meting met vloeistofscintillatietelling (LSC) of gasdoorstroomtelling. De methode beschreven in deze norm is geschikt voor elk monster dat zodanig kan worden gedestrueerd, bewerkt of behandeld dat de strontiumisotopen eindigen in een klein volume (10 ml tot en met 20 ml) van een sterk salpeterzuurmilieu. Voor de monstervoorbewerking wordt verwezen naar NEN 5665. NEN 5619 vervangt NPR 5637:2006 ‘Radioactiviteitsmetingen - Methoden voor de radiochemische bepaling van radioactief strontium’ waarin de LSC-methode niet genoemd staat.

Achtergrond

In de ISO-normen over dit onderwerp worden verschillende scheidingsmethoden en detectiemethoden gegeven. De normcommissie geeft er de voorkeur aan om voor Nederland één standaardmethode te benoemen en heeft daarom deze nationale norm opgesteld. De methode die NEN 5619 beschrijft wordt al enkele jaren toegepast in ringonderzoeken. De data die over deze jaren zijn vergaard, zijn gebruikt om de prestatiekenmerken voor deze norm op te stellen.

Deze norm maakt deel uit van het NEN Connectpakket 'Radioactiviteitsmetingen'.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Erica Fritse, Consultant Milieu & Maatschappij.

(015) 2 690 303

milieumaatschappij@nen.nl
Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met Milieu & Maatschappij

015 2 690 303

mm@nen.nl