Normen onmisbaar in een circulaire economie

10-10-2017 Overal hoor je de term circulaire economie voorbij komen, of het nu in de bouwsector is, de kledingsector of de maakindustrie. Wat is eigenlijk een circulaire economie en welke rol spelen normen daarin? Hoe kunnen afspraken de transitie naar een circulaire economie versnellen?

Marktacceptatie is van essentieel belang voor de transitie naar een circulaire economie. Om opschaling van circulaire producten en diensten te realiseren moeten overheid en bedrijfsleven voldoen aan (internationaal) geldende normen.
In alle sectoren zijn organisaties al druk bezig op het gebied van circulaire economie. Ze ontwikkelen in samenspraak met hun belanghebbenden nieuwe producten en diensten die circulair zijn. Om dit in goede banen te leiden, zijn afspraken nodig. Soms kunnen bestaande afspraken, normen, al gebruikt worden. Vaak moet een bestaande norm aangepast worden, of is er zelfs een nieuwe norm nodig. 'Overschakelen naar een circulaire economie gaat niet vanzelf’ aldus Jacqueline Cramer, NEN ambassadeur Circulaire economie.

Ambassadeurs

Vanuit NEN zijn we betrokken bij heel veel trajecten op het gebied van circulaire economie. Om die verhalen uit de praktijk goed voor het voetlicht te brengen en te laten zien op welke innovatieve en inspirerende wijze organisaties al bezig zijn met circulaire economie, hebben we hun verhalen opgetekend. Zo hebben onder andere Jacqueline Cramer als ambassadeur Circulaire economie, François de Bie, Senior Marketing Director bij Total Corbion PLA en Eugène Sterken, CEO bij Koninklijke Ahrend, meegewerkt aan interviews die via www.nen.nl/circulair te lezen zijn. Uit deze interviews komt duidelijk naar voren dat er behoefte is aan afspraken, zoals François de Bie zegt over biobased kunststof: ‘Juist bij dit nieuwe materiaal is het van belang dat duidelijk is wat de materiaaleigenschappen zijn en of het ook echt honderd procent bio-based is.’

Verhalen uit de circulaire praktijk

In samenwerking met BNR hebben we podcasts opgenomen, waarin we aan de hand van een vijftal thema’s op zoek zijn gegaan naar verhalen uit de circulaire praktijk en de rol die normalisatie hierin speelt of kan gaan spelen. Dat heeft geleid tot een aantal interessante en inspirerende podcasts; Aletta Westra van het ministerie van Defensie vertelt over de wijze waarop bedrijfskleding circulair wordt ingezet. Arjen Wittekoek van Coolrec vertelt hoe zij meegewerkt hebben aan een stofzuiger die Philips produceert met circulaire kunststof. En Menno Rubbens van cepezed praat over de vernieuwende wijze waarop zij de aanbesteding van het tijdelijk gerechtsgebouw in Amsterdam hebben gekregen en het gebouw op circulaire wijze hebben neergezet. De podcast-serie Circulaire Economie is via deze link te beluisteren: www.nen.nl/podcastserie-circulair.

Rol van NEN

‘NEN is de aangewezen partij vanwege zijn rol als ‘convenor’ met deskundigheid over normalisatieprocessen en het gezag van een neutrale partij’, aldus Eelco Smit, Sustainability Director bij Philips.De komende tijd wordt er hard gewerkt om de overgang van een lineaire economie naar een circulaire te versnellen. Ook NEN heeft het Grondstoffenakkoord ondertekend en denkt mee hoe Nederland in 2050 ‘circulair’ kan zijn. Lees op www.nen.nl/circulair wat er al gebeurd op het gebied van normontwikkeling in het kader van circulaire economie.

Meer informatie

Bent u ook bezig met de overgang naar een circulaire economie en merkt u dat normen of richtlijnen nog niet geschikt zijn voor nieuw ontwikkelde producten, processen en/ of diensten? Of misschien is uw product, proces of dienst zo vernieuwend, dat er nog geen normen of richtlijnen voor bestaan? Neem dan contact op met NEN, zodat we kunnen kijken welke mogelijkheden er zijn om deze aan te passen of op te stellen. Want juist dat is de rol van NEN: het bijeen brengen van partijen die belang hebben bij afspraken over een bepaald onderwerp en daardoor de marktintroductie van nieuwe producten versneld wordt. E-mail naar circulair@nen.nl of telefoon 015 2 690 329.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Femke Werkman, adviseur Marketing.

circulair@nen.nl

015 2 690 396

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met Milieu & Maatschappij

015 2 690 303

mm@nen.nl