Overname van ISO-commissie ‘Stationary source emissions’

16-10-2018 Na 37 jaar geeft Nederland (NEN) het secretariaat van de internationale commissie ISO/TC 146/SC 1: ‘Stationary source emissions’ door aan India (BIS). De commissie ontwikkelt normen voor het meten van emissies van stationaire bronnen en heeft de afgelopen jaren veel impact gehad.

Op het gebied van luchtkwaliteit is er te weinig Nederlands draagvlak overgebleven voor het handhaven van dit secretariaat.

In 1981 heeft Nederland (NEN) het secretariaat van de commissie ISO/TC 146/SC 1 overgenomen van de US (ANSI). Zij zijn hiermee gestart in 1977. In de jaren ’70 en ’80 kampte de wereld met een mondiaal luchtverontreinigingsprobleem. Nederland, één van de pioniers in het effectief aanpakken van luchtverontreiniging, had op dit gebied veel innovatieve expertise in huis. In internationale normalisatie zag Nederland een mogelijkheid tot het innemen van een leidende positie als een krachtig middel om de luchtproblematiek het hoofd te bieden. De luchtexperts van ISO/TC 146/SC 1 komen uit 25 landen en ontwikkelen ISO-normen op basis van het consensus principe (‘the absence of sustained opposition’).

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met NEN Milieu en Maatschappij, telefoon 015 2690 303 of e-mail milieu&maatschappij@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met Milieu & Maatschappij

015 2 690 303

mm@nen.nl