Periodieke evaluatie internationale norm productcertificatie

09-08-2018 De internationale norm ISO/IEC 17067 wordt op dit moment onderworpen aan een periodieke evaluatie. Deze internationale norm beschrijft de grondbeginselen van productcertificatie. De normsubcommissie Conformiteitsbeoordeling ontvangt graag een stemadvies van belanghebbenden.

Alle normen ondergaan elke vijf jaar een periodieke evaluatie waarbij aan belanghebbenden de vraag wordt gesteld of de norm nog voldoet aan de behoefte onder belanghebbenden. De normsubcommissie verzorgt de Nederlandse inbreng bij de internationale normalisatie op het gebied van conformiteitsbeoordeling, zoals die plaatsvindt in ISO/CASCO en CEN/CLC/TC 1. De normsubcommissie zal de uiteindelijke stem bepalen namens Nederland, maar neemt hierin graag advies van belanghebbenden van buiten de commissie mee.

ISO/IEC 17067

Deze internationale norm beschrijft de grondbeginselen van productcertificering en biedt richtlijnen voor het begrijpen, ontwikkelen, beheren of onderhouden van certificeringsregelingen voor producten, processen en diensten. Het schetst hoe schema's voor productcertificering kunnen worden gestructureerd en gemanaged. Het identificeert veel gebruikte beoordelingstechnieken die worden gebruikt als basis voor certificering, zoals testen, inspecteren en verifiƫren (auditing). Het gebruik is bedoeld voor iedereen met een interesse in of betrokkenheid bij productcertificering, met name houders van certificatieschema's of instanties die dit willen worden. De norm is slechts een leidraad en bevat geen vereisten. De norm is hier verkrijgbaar.

Meepraten

De normsubcommissie Conformiteitsbeoordeling ontvangt graag een stemadvies van belanghebbenden. Dit advies zal worden meegewogen in het bepalen van de stem namens Nederlandse belanghebbenden. De deadline om te reageren is 12 oktober 2018 via de online vragenlijst.

Wilt u meepraten over de inhoud van de normen op het gebied van conformiteitsbeoordeling, dan kunt u lid worden van de normsubcommissie. Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden als normcommissielid kunt u contact opnemen met Thamar Zijlstra, secretaris van de normsubcommissie Conformiteitsbeoordeling.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm, de periodieke evaluatie of over het normalisatieproces: Thamar Zijlstra, consultant Milieu & Maatschappij, telefoon 015 2 690 154 of e-mail mm@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met Milieu & Maatschappij

015 2 690 303

mm@nen.nl