Praktijkrichtlijn voor microscopische screening blauwalgen gepubliceerd

10-05-2016 De normsubcommissie ‘Ecologie’ heeft de werkwijze van het blauwalgenprotocol uitgewerkt tot een Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR). NPR 9060 ‘Water - Hydrobiologische methoden - Microscopisch onderzoek blauwalgen (Cyanobacteriën) ten behoeve van risicobeoordeling oppervlaktewater’ is gepubliceerd.

Blauwalgen kunnen toxinen produceren en zo in zwemwater problemen voor recreanten veroorzaken. De Europese zwemwaterrichtlijn 2006/7/EG schrijft voor dat er een beoordeling van de mogelijke proliferatie van cyanobacteriën moet worden uitgevoerd. Er is in deze richtlijn echter niet aangegeven hoe deze beoordeling moet worden uitgevoerd.


Blauwalgenprotocol

Het blauwalgenprotocol dat afgelopen jaren is ontwikkeld wordt veel gevolgd. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar nieuwe en snellere methoden om blauwalgen te tellen. Eerder heeft de normsubcommissie het blauwalgenprotocol doorontwikkeld tot een ontwerp NPR.

Commentaren verwerkt in definitieve NPR

Bij het verwerken van de commentaren die op dit ontwerp werden ontvangen, zijn een groot aantal laboratoria die de methode toepassen, betrokken geweest.

Meer informatie

Voor informatie: neem contact op met NEN Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391 of
e-mail klantenservice@nen.nl.
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Johan van 't Bosch, Consultant Milieu en Maatschappij, telefoon (015) 2 690 303of e-mail mm@nen.nl.


Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie over het normalisatieproces of de NPR 9060 kunt u contact opnemen met Johan van 't Bosch, Consultant Milieu.

(015) 2 690 391

mm@nen.nl

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met Milieu & Maatschappij

015 2 690 303

mm@nen.nl