Save the date: 21 september informatiemiddag 'NEN 7779 Meetonzekerheid'

03-08-2017 Voor de bepaling van meetonzekerheid in het laboratorium is NEN 7779 sinds jaren het referentiedocument. De norm is onlangs herzien en ter commentaar gepubliceerd. Op 21 september is er een informatiemiddag waarbij de belangrijkste wijzigingen worden toegelicht.

Volgens ISO 17025 moet er, naast vaststellen van meetresultaten, ook meetonzekerheid worden bepaald. NEN 7779 geeft hiervoor praktische houvast. De norm is niet alleen van toepassing op milieu, maar ook op diervoering en levensmiddelen.

Belangrijkste wijzigingen

In 2008 is de Nederlandse norm voor het bepalen van meetonzekerheid voor het eerst gepubliceerd. De jarenlange ervaring met deze norm is meegenomen in de herziening. Zo volgt de structuur van de norm het werkproces en zijn er een flink aantal praktische voorbeelden toegevoegd.

Informatiemiddag op 21 september

Op 21 september wordt er een evenement georganiseerd waarbij deelnemers kennis kunnen nemen van de wijzigingen en kunnen reageren. Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt. Wel kunt u zich alvast aanmelden. De informatiemiddag vindt plaats bij RWS in Lelystad en wordt georganiseerd in samenwerking met Fenelab.

Commentaar indienen

Tot 1 november kunnen belanghebbenden commentaar indienen op Ontwerp NEN 7779 via normontwerpen.nen.nl.

Whitepaper Meetonzekerheid

Heeft u behoefte aan een algemene introductie in meetonzekerheid? Vul dan uw gegevens in om de whitepaper 'Meetonzekerheid' gratis te downloaden.

Meer informatie

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Thamar Zijlstra, consultant Milieu & Maatschappij, telefoon (015) 2 690 154 of e-mail mm@nen.nl.

Meepraten over de inhoud van normen

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normcommissie ‘Statistische Toepassingen’ staat nog open voor nieuwe leden. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar mm@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Thamar Zijlstra, consultant Milieu & Maatschappij.

mm@nen.nl

(015) 2 690 154

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met Milieu & Maatschappij

015 2 690 303

mm@nen.nl