Doe mee met prestigieuze security-opdracht

25-01-2013 De telefoon rinkelt vaker dan voorheen bij NEN. De reden? NEN heeft een prestigieuze mandaatsopdracht toegewezen gekregen voor de security-markt. Het is een uniek project dat veel aandacht vanuit Europa genereert. En u kunt daaraan meedoen!

Wat is het geval? De Europese Commissie (DG Enterprise and Industry) heeft in mei 2011 een zogenaamde mandaatsopdracht gegeven aan de 'European Standardisation Organisations' (ESO’s). De bedoeling is een plan in twee fasen: inventarisatie van bestaande normen binnen de security-markt en een 'roadmap' ontwikkelen voor de in de toekomst benodigde normen.

NEN heeft, als secretariaathouder van CEN/TC 391 'Societal and citizen security', deze opdracht toegewezen gekregen.

Eerste fase afgerond

De twee fasen van het plan bestaan uit een inventarisatie van reeds bestaande security-normen en een lijst met aanbevelingen van prioriteitsgebieden (fase 1), en het ontwikkelen van specifieke werkprogramma’s en roadmaps voor de door de Europese Commissie geselecteerde prioriteitsgebieden (fase 2).

NEN heeft met succes de eerste fase afgerond en heeft eind december 2012 goedkeuring ontvangen om met de tweede fase van start te gaan. De tweede fase zal 6 maanden duren en is in januari 2013 begonnen.

Werkprogramma’s zullen worden ontwikkeld voor de volgende drie geselecteerde prioriteitsgebieden:

  • Chemical, Biological, Radiological, Nuclear and Explosives – minimum detection standards as well as sampling standards, including in the area of aviation security
  • Border security – common technical and interoperability standards for automated border control systems, as well as standards for biometric identifiers
  • Crisis management/ Civil protection – standards for communication interoperability, as well as interoperability of command and control, including organizational interoperability, as well as mass notification of the population

Meedenken? Bezoek de Europese workshops!

De Europese Commissie heeft drie prioriteitsgebieden aangegeven waarvoor specifieke Europese normalisatiewerkprogramma’s worden geschreven: 'CBRNE', 'border security' en 'crisis management/civil protection'. Om zo veel mogelijk partijen de kans te geven hierover te laten meedenken, zal er in april 2013 een aantal workshops worden gehouden in verschillende landen. De data en locaties voor de workshops zullen binnenkort bekend zijn. Heeft u hierin interesse, neem dan contact via email op met Ying Ying Lau .

Informatie over het mandaat

Voor meer informatie over de drie prioriteitsgebieden en de achtergrond over het mandaat, zie de Communicatie van de Europese Commissie betreffende 'Security Industrial Policy'.


Eerder door u bekeken