Lancering NO-FEAR portal

03-05-2019 In het laatste weekend van april kwamen experts bij elkaar in Madrid voor de derde bijeenkomst van het NO-FEAR project om te praten over ‘scene safety’. Wanneer is het voor medische nooddiensten veilig genoeg om na een terroristische aanslag het rampgebied te betreden? Onder welke voorwaarden? Met wat voor uitrusting? Deze moeilijke dilemma’s werden besproken in Madrid.

Brandweermannen, politiemannen en medische diensten die gewerkt hebben tijdens de terroristische aanslagen in bijvoorbeeld Londen, Berlijn, Nice, Barcelona en Madrid deelden hun ervaringen en hoe ze onderling samenwerken. Ieder vanuit hun eigen perspectief en eigen professie. Niet alleen ‘first responders’ waren aanwezig tijdens deze derde consortium meeting, maar ook onderzoekers. Om ervaringen en lessen te delen. En uiteindelijk oplossingen te zoeken met elkaar.

Best practices

Normalisatie kan een mooi middel zijn om de best practices te delen en te implementeren. Niet als opgelegde manier van werken, maar als handreiking om tot de beste aanpak te komen voor de nationale structuur van een land. Denk bijvoorbeeld aan processen (crisis management), producten (uitrusting, technologie) of terminologie.

Over NO-FEAR

NO-FEAR is een 5-jaar durend project, gefinancierd door de Europese Commissie, om te onderzoeken welke rol normalisatie kan spelen na veiligheidsincidenten. Dit kan gaan om bijvoorbeeld terrorisme, aardbevingen, overstromingen of andere ‘disruptive events’.

Zo werken we samen aan een veiligere wereld, beter uitgeruste en op elkaar afgestemde politieagenten, ambulancediensten, brandweermannen en andere professionals die in het rampgebied helpen.

Meer informatie

Wilt u zich opgegeven als expert en/of deelnemen aan één van de workshops? Aanmelden kan via de website van NO-FEAR. U kunt ook contact opnemen met Leanne Valom, consultant Milieu & Maatschappij, mm@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Top normen Security