Nieuwe voorzitter normcommissie ‘Technisch forensisch onderzoek’

06-05-2019 Michel Smithuis is afgelopen april officieel verkozen tot voorzitter van CEN TC/419 Forensic Science Processes, de Europese normcommissie voor technisch forensisch onderzoek. Michel Smithuis volgt Ralph Kleuskens op als voorzitter. Door het CEN voorzitterschap kunnen de internationale ontwikkelingen vanuit ISO op een degelijke wijze worden overgenomen binnen Europa.

Normcommissie Technisch forensisch onderzoek

De normcommissie Technisch forensisch onderzoek houdt zich bezig met normalisatie van de processen binnen het veld van forensisch technisch onderzoek. Centraal staat de vraag ‘Waar moet u rekening mee houden in het forensisch onderzoek en de interpretatie van bewijs’. De commissie volgt het werk van ISO/TC 272 Forensic sciences en van CEN/TC 419 Forensic science services en zet in op minimumkwaliteitsnormen voor de dienstverleners in de keten van forensisch onderzoek, van plaats delict tot rechtszaal.

Op internationaal niveau, binnen ISO TC/272, is Nederland ‘trekker’ van de deelnormen forensische analyse (ISO 21043-3) en interpretatie (ISO 21043-4) die op dit moment worden ontwikkeld. In september 2018 is al NEN-EN-ISO 21043-1 gepubliceerd. Deze norm omschrijft de termen en definities van de ISO 21043-normenserie.

Ook neemt Nederland van 20 mei tot en met 24 mei deel aan een internationale ISO-bijeenkomst in St. Louis om verder te werken aan de internationale normen met als doel kwaliteitsborging van forensisch technisch onderzoek.

Meer informatie

Voor meer informatie over, of deelname aan de normcommissie 'Technisch forensisch onderzoek’ kunt u contact opnemen met Tom Hoogendijk, consultant Kennis Informatiediensten, telefoon 015 2 690 333 of e-mail kid@nen.nl

Eerder door u bekeken