Overkoepelende standaard voor IoT

27-09-2017 Er gebeurt veel op het gebied van Internet of Things. De toepassingen zijn juist in 2016 goed op gang gekomen. Dat blijkt onder meer uit het jaarlijkse rapport van Verizon, ‘State of the Market: Internet of Things 2017’. Maar het had nog sneller kunnen gaan als er niet sprake zou zijn van een aantal obstakels.

Volgens Verizon spelen cybersecurity en interoperabiliteit daarin een grote rol, maar op de eerste plaats ‘een gebrek aan industriebrede standaarden‘. Vlora Rexhepi-van der Pol, consultant Kennis en Informatiediensten, bevestigt de bevindingen van Verizon.

Er komen veel toepassingen die vooral sector gericht zijn of kleiner; waarbij sensoren met elkaar worden verbonden of waarbij gegevens van sensoren worden gebruikt. Met name bij slimme gebouwen loopt Nederland voorop als het gaat om Internet of Things. Maar grootschalig gebruik van IoT, waarbij veel zaken onderling worden verbonden, bijvoorbeeld twee slimme gebouwen die met elkaar praten, die zijn er nog niet. We zien wel dat veel bedrijven aan het onderzoeken zijn wat ze in de toekomst met IoT kunnen doen en op standaardisatiegebied zijn er veel consortia en standaardisatieorganisaties mee bezig. De ecosystemen, de IoT-platforms die samenwerking over verschillende sectoren heen mogelijk maken, dat wordt gezien als een heel belangrijk punt voor de meer grootschalige uitrol van IoT. Zo’n overkoepelend platform is er nog niet echt.

Initiatief voor één standaard

Om dit te bereiken is er bij ISO en IEC een systemen-integratie groep gestart als ISO/IEC JTC 1/SC41. Deze technische groep zal leiding geven aan ISO, IEC, JTC1 en andere entiteiten op het gebied van standaardisatie van IoT (IEEE, ETSI, OCF, IIC, AIOTI) en gerelateerde technologieën. Die JTC1 systems committee is dit jaar gestart, eind mei was de eerste vergadering, de tweede komt in november. Het doel daarvan is veel standaardisatie-consortia en organisaties te verbinden, zodat er gezamenlijk wordt gekeken naar het ontwikkelen van normen die het meer grootschalige gebruik van IoT mogelijk maakt. Het standaardisatiewerk van deze groep is verdeeld over vijf werkgroepen, gericht op specifieke thema’s zoals sensor networks, IoT architectuur, interoperabiliteit. Diverse studiegroepen zijn gericht op thema’s zoals Wearables, Industrial IoT, IoT Trustworthiness, Edge Computing, enzovoort.

Nederland: normcommissie en kennisplatform

In Nederland volgt een normcommissie het werk van de JTC1, en kijkt naar de inhoudelijke normontwikkeling. De leden van de normcommissie denken en schrijven mee met de standaarden. Daarnaast is er het IoT kennisplatform opgericht. Dat moet een nationale samenwerking worden die toepassingen in kaart brengt. Die kijkt naar wat er gebeurt met Internet of Things, en welke standaarden voor Nederland belangrijk zijn. Want niet alles wat in de hele wereld gebeurt is voor Nederland interessant. Het kennisplatform kijkt wat er in Nederland in de praktijk op het gebied van Internet of Things gebeurt, zodat we die kennis met elkaar kunnen delen. Wanneer een organisatie heeft gezien dat een bepaalde standaard voor hun goed functioneert, kunnen ze die kennis met anderen delen. Het Kennisplatform moet dus een kennisnetwerk zijn op het gebied van Internet of Things, Daarmee houdt het kennisplatform zich op een breder gebied bezig dan de normcommissie, maar de bevindingen worden wel meegenomen in de normcommissie.

Agenda

Op 2 november vindt de startbijeenkomst van de normcommissie 'IoT' plaats. Alle partijen die iets willen gaan doen met Internet of Things of die met Internet of Things bezig zijn, zijn welkom om voor het kennisplatform of in de normcommissie.
Bekijk het programma

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vlora Rexhepi-van der Pol, consultant Kennis & Informatiediensten, telefoon 015 2 690 365 of stuur een e-mail naar Vlora.Rexhepi@nen.nl

Eerder door u bekeken

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vlora Rexhepi-van der Pol, consultant Kennis & Informatiediensten.

015 2 690 153

vlora.Rexhepi@nen.nl

Top normen Security