Diabetes Fonds organiseert Nationale Traploopweek

29-09-2014 Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van werkend Nederland te weinig beweegt. Regelmatig de trap nemen is een effectieve manier om aan de nodige lichaamsbeweging te komen. De nationale Traploopweek (van 29 september tot 5 oktober) is bedoeld om werknemers te stimuleren om vaker de trap te nemen in plaats van de lift. Want met voldoende beweging per dag kun je de kans op diabetes type 2 in de helft van de gevallen voorkomen. Het Diabetes Fonds hoopt dat het traplopen niet bij deze ene week blijft, want traplopen heeft zin.

In Nederland zijn er inmiddels al 1 miljoen mensen met diabetes. Diabetes is hierdoor volksziekte nummer één geworden. En iedere dag komen er 200 mensen met diabetes bij. De ziekte beheerst het dagelijks leven van patiënten, omdat er bij elke maaltijd rekening mee gehouden moet worden.

Diabetespatiënten die insuline gebruiken, moeten een paar keer per dag zelf hun bloedsuiker meten. Maar ook voor mensen die geen insuline spuiten is het verstandig om af en toe hun bloedsuiker te meten. Dit meten kan men eenvoudig zelf doen met een bloedglucosemeter. Maar hoe weet je nu of een bloedglucosemeter de juiste waarden geeft? Hier zijn normen voor opgesteld.

Norm voor zelftesten

Om de glucosewaarde in je bloed te bepalen kun je met een bloedglucosemeter en een druppel bloed de glucosewaarde bepalen. Deze meter moet wel voldoen aan de geldende eisen die gesteld worden aan deze testen. In de internationale norm NEN-EN-ISO 15197 ‘In-vitro diagnostische beproevingssystemen - Eisen voor bloed-glucose monitoringsystemen voor zelftesten ten behoeve van het reguleren van diabetes mellitus’ kan invulling worden gegeven aan deze eisen.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm, het normalisatieproces of de normcommissie ‘In vitro diagnostica’, kunt u contact opnemen met Saliha Lalout, consultant Medische hulpmiddelen, telefoon (015) 2 690 431 of e-mail saliha.lalout@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact met ons op

(015) 2 690 318

zw@nen.nl

Meer Zorg & Welzijn