Europees Parlement stemt in met actieplan eHealth

04-02-2014 Het Europees Parlement heeft ingestemd met het eHealth Actieplan 2014-2020 van de Europese Commissie. Onder leiding van Neelie Kroes (commissaris digitale agenda) gaat de Commissie nu werken aan internationale eHealth-normen. Ook zullen voor het eHealth-verkeer tussen de EU-lidstaten standaarden, protocollen en procedures ontwikkeld worden.

Op verzoek van de EU-lidstaten heeft de Europese Commissie in 2009 het eHealth actieplan voor de periode 2012-2020 opgesteld. Maar door de snelle technische ontwikkelingen, zoals de komst van medische apps voor de smartphone, was een update van het actieplan nodig. Daarom ligt er nu het eHealth actieplan 2014-2020.

Het Europees Parlement wil met dit plan als basis, toewerken naar een ´ volledig gebruik van digitale oplossingen in de gezondheidszorg systemen van Europa´. Uiteindelijk moet eHealth de patiënt toegang geven tot zijn eigen medische gegevens, de kwaliteit van zorg verbeteren en de kosten helpen verlagen.

Voor het zover is moeten er nog wel tal van uitdagingen overwonnen worden. Zo heeft eHealth in Europa volgens Kroes alleen een goede toekomst als er in huizen , ziekenhuizen , zorgcentra en openbare gebouwen verbinding gemaakt kan worden met betaalbare maar ultrasnelle breedbandverbindingen. Daarvoor zijn eerst tal van investeringen nodig in de telecomsector. Maar Kroes is er van overtuigd dat, ondanks dat miljoenen Europeanen nu al gebruik maken van zorg op afstand en medische apps, de gloriejaren voor eHealth in de toekomst liggen.

NEN training medische apps

NEN heeft de eendaagse training 'Medische apps De do & don'ts in een notendop' in haar portfolio die helpt bij het ontwikkelen van medische apps. Wanneer is een app een medisch hulpmiddel en wat zijn de consequenties? Waar moet je op letten als je een app laat ontwikkelen? Meer informatie over deze training vindt u terug op onze trainingspagina.

Relevante normen

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact met ons op

(015) 2 690 318

zw@nen.nl

Meer Zorg & Welzijn