Herziening richtlijn over validatie stoomsterilisatieprocessen gepubliceerd

30-03-2020 De herziening van richtlijn R6103 ‘Validatie stoomsterilisatieprocessen’ is gepubliceerd. Het document is een herziening waarbij een deeltoelichting om is gezet door leden van de normcommissie ‘Steriliseren & Steriliteit’ naar de huidige richtlijn.

Besloten is om de deeltoelichting D6103b om te zetten naar een duidelijke richtlijn om de sector te ondersteunen in validatie van stoomsterilisatoren.

Herziening

Het document start met een inleiding waar het document over gaat:
‘Validatie bestaat uit de onderdelen installatiekwalificatie, operationele kwalificatie en prestatiekwalificatie en in die vorm is het in Nederland bekend als initiële validatie, zie ook NEN-EN-ISO 17665-1. In veel gevallen zal het in de praktijk gaan om hervalidatie, waarbij een deel van de initiële validatie wordt herhaald om na te gaan of de sterilisator nog steeds goed functioneert. Deze richtlijn hanteert de term validatie worden gebruikt, maar, tenzij anders vermeld, wordt hiermee ook hervalidatie bedoeld. Bij validatie van stoomsterilisatoren behoort te worden vastgesteld dat met het sterilisatieproces de sterilisatiecondities op de te steriliseren oppervlakken wordt bereikt.’

De richtlijn is herzien door een werkgroep R6103 van de normcommissie ‘Steriliseren & Steriliteit, met vertegenwoordigers van validatiebedrijven, fabrikanten, leveranciers, vDSMH, SVN, gebruikers en de overheid.

Normcommissie

De normcommissie ‘Steriliseren & Steriliteit’ houdt zich bezig met internationale, Europese en nationale normontwikkeling. Diverse experts nemen deel om ervoor te zorgen dat het internationale werk wordt gekoppeld aan het nationale werk. De normcommissie is toegankelijk voor alle (mogelijk) belanghebbende partijen.

NEN Connect pakket Steriliseren & Steriliteit

De nationale documenten maken deel uit van het NEN Connect pakket Steriliseren & Steriliteit. Dit pakket bestaat ook uit Europese normen over steriliseren en steriliteit.

Partijen die interesse hebben in dit document en deze willen opvragen, kunnen contact opnemen met NEN Klantenservice via klantenservice@nen.nl

Meer informatie

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Saliha Lalout, Consultant Zorg & Welzijn, zw@nen.nl of 015 2 690 318.

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact met ons op

(015) 2 690 318

zw@nen.nl

Meer Zorg & Welzijn