Informatiebijeenkomst ‘Vertrouwen op gezondheidsapps’

05-12-2018 Er komen elk jaar duizenden apps bij die ‘iets doen’ met gezondheid of welzijn. Van apps die helpen met stoppen met roken tot apps die claimen een diagnose te kunnen stellen bij heel serieuze aandoeningen. Koppen als “Gratis app herkent huidkanker bijna even goed als arts” (RTL Nieuws) of “Apps om huidkanker op te sporen ongeschikt” (Zorgkrant) ziet u onder elkaar in de Google-resultaten verschijnen. Via de verschillende appstores zijn ze ook zonder enige medische kennis te downloaden en te gebruiken. Maar hoe weet u nou welke apps betrouwbaar zijn?

Een flink aantal partijen in binnen- en buitenland werkt aan dit probleem, maar deze initiatieven zijn vaak niet op elkaar afgestemd. Op donderdag 24 januari, tijdens de E-health week, organiseert NEN een informatiebijeenkomst, waarin een flinke stap wordt gezet om de resultaten en inspanningen van een aantal van deze initiatieven bij elkaar te brengen. Het doel is een heldere standaard, die een wezenlijke bijdrage levert aan veilige, betrouwbare en gebruiksvriendelijke apps in de gezondheidszorg.

Wat kunt u verwachten?

Op de bijeenkomst wordt u door verschillende internationale sprekers bijgepraat over een initiatief om tot een internationale afspraak te komen over eisen die aan medische en gezondheids-apps kunnen worden gesteld. Sprekers zijn onder meer:

  • De Leidse hoogleraar Niels Chavannes, die namens het Nationaal eHealth Living Lab (NeLL) een presentatie geeft over de inspanningen van het NeLL om in samenwerking met de GGD gezondheidsapps te toetsen op o.a. betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en wetenschappelijke onderbouwing.
  • De Britse Charles McCay gaat in op de actuele Europese en internationale ontwikkelingen en de totstandkoming van de ‘medical appstore’ van de Britse National Healthservice.

Voor wie is deze bijeenkomst?

  • Voor alle patiënten, cliënten en zorgconsumenten, die zich afvragen welke mobiele apps doen wat ze beloven en goed op hun gegevens passen.
  • Voor alle zorgprofessionals, die zich afvragen welke mobiele apps ze verantwoord kunnen aanbevelen en inzetten bij het verlenen van zorg.
  • Voor alle app-ontwikkelaars en app-store beheerders, die bezig zijn met de ontwikkeling of de distributie van medische of gezondheids-apps.
  • En voor iedereen die een wezenlijke bijdrage wil leveren aan veilige, betrouwbare en gebruiksvriendelijke apps in de gezondheidszorg of dat op dit moment al doet.

Wat is de bedoeling van de bijeenkomst?

Tijdens de bijeenkomst krijgt u veel actuele informatie over waar, door wie en op welke manier aan kwaliteitscriteria voor ‘gezondheidsapps’ wordt gewerkt. Aan het einde van de bijeenkomst krijgt u de mogelijkheid om deel te nemen aan een nationale werkgroep die Nederland vertegenwoordigt bij de totstandkoming van de Europese standaard. Door mee te doen, krijgt u volledig toegang tot alle ontwerpteksten en de mogelijkheid de definitieve tekst te beïnvloeden. De leden kunnen profijt hebben van deelname door kennis van standaarden en normen te ontwikkelen en door hun relatienetwerk in Nederland te versterken.

Aanmelden

Als u belangstelling hebt voor het traject kunt u zich vóór 17 januari 2019 aanmelden voor de eerste bijeenkomst op 24 januari 2019. Deelname aan de informatiebijeenkomst is kosteloos.

Meer informatie

Meer informatie over de informatiebijeenkomst? Neem contact op met Kars Jansen, consultant Zorg & Welzijn, e-mail zw@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact met ons op

(015) 2 690 318

zw@nen.nl

Meer Zorg & Welzijn