NTA over matrassen voor zorgbedden nog niet gereed; input gevraagd

15-12-2014 Begin 2014 is gestart met de ontwikkeling van een Nederlands Technische Afspraak (NTA) bedoeld voor matrassen voor zorgbedden. Doelstelling was om de NTA eind 2014 te publiceren. Dit gaat niet lukken, dus het project krijgt in 2015 een vervolg. Belanghebbende partijen kunnen het huidige concept van deze NTA opvragen en meedenken over verdere invulling ervan.

De NTA beschrijft eisen die gesteld worden aan matrassen bedoeld voor zorgbedden. Deze matrassen moeten voldoen aan de Richtlijn Medische Hulpmiddelen (93/42/EEG). De NTA is primair bedoeld om een bijdrage te leveren in het kader van patiëntveiligheid en kwaliteit. Het document biedt duidelijkheid over waar een matras voor zorgbedden aan moet voldoen. Matrassen met een specifieke toepassing vallen hier buiten. Verder is deze NTA niet bedoeld voor het productieproces van deze matrassen, maar voor het gebruik ervan (de functionaliteit). Voor de eisen die gesteld worden aan het produceren van het matras is de fabrikant verantwoordelijk. Deze NTA bevat informatie over onder andere inspectie van het matras, en er wordt gewerkt aan een bijlage met een checklist over comfort.

Neutraal en openbaar referentiedocument

NEN faciliteert het proces om tot deze afspraak te komen. Documenten die door NEN worden gepubliceerd, zijn openbare en neutrale referentiedocumenten, opgesteld vóór en dóór belanghebbende partijen. Om dit te borgen, kunnen deze partijen feedback geven en/of commentaar indienen. Daarnaast is een aantal belanghebbenden buiten de projectgroep geconsulteerd. Streven is om het definitieve document in het eerste kwartaal van 2015 te publiceren. Input is daarom zeer gewenst.

Input gevraagd

Begin 2015 wordt het concept verder besproken door de projectgroep. Belanghebbende partijen, zoals verpleegkundigen/verzorgenden, onderhoudsdeskundigen, inkopers of anderszins betrokken bij dit onderwerp worden daarom uitgenodigd om mee te denken over verdere invulling. Feedback kan tot 7 januari 2015 ingediend worden bij het secretariaat.

Informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp of voor het opvragen van het concept, kunt u contact opnemen met Marian van Loenen, projectassistente, telefoon (015) 2 690 309, of e-mail marian.vanloenen@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact met ons op

(015) 2 690 318

zw@nen.nl

Meer Zorg & Welzijn