Normcommissie Steriliseren & steriliteit herziet nationale documenten

12-10-2017 De normcommissie ‘Steriliseren en steriliteit’ heeft een start gemaakt met de herziening van nationale documenten. Ontwikkelingen op (inter)nationaal niveau zijn hiervoor de aanleiding. Geïnteresseerde en/of belanghebbende partijen worden van harte uitgenodigd om mee te praten over de inhoud van deze documenten.

Verschillende belanghebbende partijen maken deel uit van normcommissie ‘Steriliseren & steriliteit’ en zullen de inhoud toetsen aan de actualiteit. NEN coördineert dit proces. Deelname aan de normcommissie is mogelijk voor alle belanghebbende partijen op het gebied van sterilisatie van medische hulpmiddelen.


Nieuwe versies van documenten

De normcommissie is in 2014 al gestart met het onder de loep nemen van de nationale documenten over steriliseren en steriliteit. Vervolgens is een aantal Task Forces (TF’s) ingesteld om te adviseren over wel of geen revisie. Dit heeft tot nu toe al geresulteerd in een aantal gereviseerde documenten, te weten:

 • B1000 ‘Sterilisatie door verhitting’
 • B9100 ‘Basisinformatie reiniging en desinfectie van medische hulpmiddelen
 • R3280 ‘Aanschaf en toepassing van sealapparatuur voor het sluiten van papieren zakken en laminaatzakken’
 • R4102 ‘De kwaliteit van water voor reiniging, desinfectie en sterilisatie van medische hulpmiddelen’
 • Vergevorderd, maar nog niet gereed voor publicatie is D6103b ‘Valideren van stoomsterilisatoren voor medische hulpmiddelen’.

NEN heeft onlangs een aantal vragen ontvangen over R5301 ‘Houdbaarheid van gesteriliseerde medische hulpmiddelen in instellingen’. Deze vragen hebben ertoe geleid dat dit document op de agenda staat om een besluit over te nemen of het al dan niet gereviseerd moet worden. In geval van revisie wordt er een nieuwe Task Force opgericht.

Aan deze TF’s nemen verschillende (inhoudelijke) experts deel. Bent u geïnteresseerd om deel te nemen aan één van deze groepen en bij te dragen aan de totstandkoming van deze documenten, dan kunt u contact opnemen met NEN.

Normcommissie

De TF’s werken aan de documenten. Deze worden vervolgens ter stemming aangeboden aan de normcommissie. De normcommissie werkt aan verschillende onderwerpen op dit gebied. Naast wet-en regelgeving, wordt aandacht besteed aan (Europese en internationale) normen en aan de nationale documenten. De focus ligt op:

 • Steriliseren van geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en in-vitro diagnostica.
 • Sterilisatieapparatuur.
 • Reiniging en desinfectie van medische hulpmiddelen.
 • Kwaliteitsaspecten verband houdende met ‘steriliseren en steriliteit.
 • Het omgaan met steriele medische hulpmiddelen.
 • Het omgaan met steriele medische hulpmiddelen.

NEN Connect pakket Steriliseren & steriliteit

De nationale documenten maken deel uit van het NEN Connect pakket Steriliseren & steriliteit. Dit pakket bestaat ook uit Europese normen over steriliseren en steriliteit.

Voor meer informatie en/of vragen over het NEN Connect pakket kunt u contact opnemen met de klantenservice: 015 2 690 391 klantenservice@nen.nl.

Meepraten

Wilt u meepraten over de inhoud van documenten over steriliseren en steriliteit? Dat kan door lid te worden van de normcommissie. Stuur voor meer informatie of deelname een e-mail naar advies.medisch@nen.nl.

Meer informatie

Voor andere vragen over dit onderwerp of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met NEN Zorg & Welzijn, telefoon 015 2 690 318, of e-mail advies.medisch@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NEN Zorg & Welzijn.

015 2 690 318

advies.medisch@nen.nl

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact met ons op

(015) 2 690 318

zw@nen.nl

Meer Zorg & Welzijn