Platform Zorgbedden krijgt status normcommissie en zoekt meer leden

08-02-2016 Het Platform Zorgbedden is sinds een aantal jaar hét platform op het gebied van zorgbedden. Met ingang van 2016 is het een normcommissie met internationale bindingen én wordt de scope uitgebreid. Op het werkprogramma staan onder andere vraagstukken over inspectie en onderhoud van zorgbedden, het opstellen van een PVE, kinderzorgbedden en recent ook antidecubitus hulpmiddelen. Bent u fabrikant, leverancier, onderhoudstechnicus, verpleegkundige of anderszins betrokken bij de onderwerpen? Word dan lid van de normcommissie en praat mee.

Het NEN Platform Zorgbedden is hét kennisnetwerk waar leden kennis en ervaringen uitwisselen over de kwaliteits- en veiligheidsaspecten van zorgbedden. Het aandachtsgebied van het Platform is verruimd met onder andere matrassen en de eisen die daaraan gesteld worden. Eind 2015 is besloten om het Platform om te zetten naar een normcommissie vanwege internationale (ISO/IEC) normontwikkelingen. Een normcommissie heeft de mogelijkheid om namens Nederland te stemmen en invloed uit te oefenen op deze normontwikkelingen. Aan de normcommissie nemen verschillende experts deel. Iedere belanghebbende partij is welkom om lid te worden.

Werkprogramma

De normcommissie gaat in eerste instantie uit van het zorgbed, maar is uitgebreid met antidecubutus hulpmiddelen en zorgbrancards. Vraagstukken in het kader van de matrassen en de combinatie met het bed, met aandacht voor bijvoorbeeld brandveiligheid en hygiëne worden behandeld. Antidecubitusmatrassen behoeven ook aandacht. Internationaal is er een werkgroep actief op dit gebied, welke de normcommissie volgt.
Verder worden ook onderwerpen als kinderbedden, stretchers en brancards besproken. Brancards en stretchers worden in toenemende mate gebruikt als ‘bed’ op een dagbehandeling. De vraag is of dezelfde eisen hierop van toepassing zijn. Wat kinderbedden betreft wordt er gekeken welke eisen worden gesteld, wat de doelstellingen zijn en wat de leeftijdsgrens is.

In 2016 wordt tevens de mogelijkheid verkend of het haalbaar is om een Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR) op te stellen over een programma van eisen voor zorgbedden (PVE) in ziekenhuizen.

Deelname

Fabrikanten, leveranciers, onderhoudstechnici, verpleegkundigen of anderszins betrokken bij zorgbedden, matrassen en aanverwante onderwerpen zijn van harte welkom om deel te nemen aan de normcommissie. NEN streeft in de samenstelling van normcommissies naar vertegenwoordiging van alle (mogelijk) belanghebbende partijen.

Informatie en contact

Voor meer informatie over de normcommissie en/of de mogelijkheid van een lidmaatschap: Marian van Loenen, projectassistente NEN Zorg & Welzijn, telefoon (015) 2 690 309 of e-mail marian.vanloenen@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact met ons op

(015) 2 690 318

zw@nen.nl

Meer Zorg & Welzijn