Tandarts kan kiezen uit 5 kwaliteitscertificaten

17-06-2013 Zorgverzekeraars dringen er bij tandartsen steeds meer op aan dat zij een kwaliteits- of veiligheidscertificaat halen. Dat stelt Het Keurmerkinstituut, een onafhankelijke organisatie die keuringen uitvoert en verleent. Een tandarts kan bij het certificeren van zijn praktijk kiezen uit 5 verschillende certificaten. NEN zet de verschillende opties op een rij.

Iedere organisatie, zowel binnen als buiten de zorg, kan een ISO 9001-certificaat verwerven als de interne bedrijfsvoering voldoet aan de internationale norm ISO 9001. Sinds 2012 is deze norm toegespitst op de zorg, in de vorm van NEN-EN 15224. Deze norm wordt ook wel de 'ISO voor de zorg' genoemd.

HKZ-normen voor tandartsen

Naast de ISO-certificering, kan een tandartsenpraktijk ook kiezen uit 4 zogeheten HKZ-certificatieschema’s. HKZ stelt kwaliteits- en veiligheidsnormen op voor ruim 30 branches in zorg en welzijn. De HKZ-schema’s bevatten een set normen voor de externe toetsing van het veiligheidssmanagementsystemen. Voor tandartsen zijn de volgende schema’s relevant:

  • Cliënt/patiëntveiligheid (HKZ 125). Tandartspraktijken die voldoen aan de normen krijgen (na toetsing) een HKZ-Veiligheidscertificaat.
  • Tandartsenpraktijk (HKZ 107). Wie aan deze normen voldoet krijgt een HKZ- ISO 9001-certificaat.
  • Tandprothetische praktijk (HKZ 101). Tandartsen die voldoen aan deze normen, krijgen een HKZ-ISO 9001-certificaat.
  • Tandartspraktijken tot 10 fte kunnen kiezen voor het HKZ-schema voor kleine organisaties (HKZ 143). Wie aan deze normen voldoet, krijgt het HKZ-keurmerk voor Kleine Organisaties.

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact met ons op

(015) 2 690 318

zw@nen.nl

Meer Zorg & Welzijn