Wereld Aids Dag en normen voor ‘groene’ condooms

01-12-2015 Het is vandaag Wereld Aids Dag. Elk jaar staat deze dag overal in de wereld in het teken van de strijd tegen aids. Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor de aidsproblematiek en opgeroepen tot meer solidariteit met mensen met hiv en aids.

In de strijd tegen aids is het van belang dat iedereen op de hoogte is van de omvang en impact van de ziekte. Bovendien is het net zo belangrijk om te weten welke activiteiten worden ontwikkeld om de ziekte terug te dringen en welke organisaties helpen. Vorig jaar raakten meer dan 142.000 mensen in Europa en Centraal-Azië besmet met de ziekte. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO was het aantal hiv-infecties in deze regio nog nooit zo hoog. Op wereldwijde schaal boekt de strijd tegen aids volgens WHO wel vooruitgang.

In Nederland vinden er vandaag verschillende initiatieven plaats. Zo zijn er bijvoorbeeld tienduizend kaarsjes aangestoken in de Amsterdam Arena voor de vele jonge vrouwen en meisjes die aan aids overlijden. Hiermee wil Stop Aids Now laten zien dat "twintig keer het grootste stadion van Nederland gelijk is aan het aantal aidsdoden elk jaar in de wereld".

Normen voor condooms

Condooms zijn bij uitstek een van de meest gebruikte en meest effectieve voorbehoedsmiddelen. Met de ontwikkeling van internationale normen voor condooms zorgen normalisatie-instituten er samen voor dat de veiligheid van een condoom kan worden getoetst; een condoom is pas echt veilig als het een goedgekeurd condoom is. In normen staan eisen waaraan een condoom moet voldoen en methodes om dit te kunnen testen. Er bestaat een zestal normen voor condooms:

  • NEN-ISO 23409:2011 ‘Condooms voor mannen - Eisen en beproevingsmethoden voor condooms gemaakt van synthetische materialen’
  • Normontwerp ISO/DIS 25841:2015 ‘Vrouwencondooms - Eisen en beproevingsmethoden’
  • NEN-ISO 16037:2002/A1:2011 ‘Rubbercondooms - Klinische beproevingen - Meting van de fysische eigenschappen’
  • NEN-ISO 29941:2010 ‘Condooms - Bepaling van nitrosaminen migrerend van natuurlijk rubberlatex condooms’
  • Normontwerp ISO/DIS 16038:2009 ‘Rubber condooms - Richtlijn voor het gebruik van ISO 4074 en ISO 23409 bij het kwaliteitsmanagement van natuurlijke rubber latex condooms en synthetische condooms'
  • NEN-EN-ISO 4074:2015 Latexrubbercondooms - Eisen en beproevingsmethoden

‘Groene’ condooms

De normcommissie 301 065 Condooms ‘Mechanische contraceptiva’ is in 2011 opgericht. De commissie vormt het Nederlandse platform voor het beoordelen, bijstellen en opstellen van internationale (ISO en EN) normen voor niet-systemische contraceptiva en condooms. Dit betreft niet alleen het soort testen dat uitgevoerd wordt, maar ook inspraak over maten, pasvormen, diktes, gevoeligheid en soorten materialen.

Voor de commissie zijn duurzaamheid, betrouwbaarheid en kwaliteit van condooms belangrijke aandachtspunten. Inmiddels bestaat er op ISO-niveau een Task Group onder Nederlands voorzitterschap die werkt aan een circulaire economie bij de productie van condooms. Met deze manier van maatschappelijk produceren, kan het watergebruik, energiegebruik en de hoeveelheid afval worden gereduceerd. Het idee is om op lange termijn een klassensysteem in te voeren waaruit blijkt hoe ‘groen’ de condoom is; dus hoe milieuvriendelijk het productieproces – van het aftappen van de latex tot aan het verpakken van de condooms – is verlopen.

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact met ons op

(015) 2 690 318

zw@nen.nl

Meer Zorg & Welzijn