Wereld Anticonceptiedag

25-09-2015 Zaterdag 26 september is het Wereld Anticonceptiedag. Op deze dag wordt er gewezen op het belang van anticonceptie in de strijd tegen het grote aantal ongeplande zwangerschappen en het terugdringen van het aantal SOA’s wereldwijd. 85% van de tienerzwangerschappen blijkt ongepland, en jaarlijks raken miljoenen mensen besmet met SOA’s omdat ze niet weten hoe zij zich moeten beschermen. Deze cijfers onderstrepen het belang van goede seksuele voorlichting en de beschikbaarheid van anticonceptie.

Er zijn veel manieren van anticonceptie, maar de meest populaire onder jongeren is toch wel het condoom. Er zijn veel verschillende condooms op de markt verkrijgbaar, maar een condoom is pas echt veilig als deze goedgekeurd is. In normen staan eisen waaraan een condoom moet voldoen en methodes om dit te kunnen testen. Deze normen worden gemaakt in de normcommissie ‘Condooms’.

NEN-normcommissie ‘Condooms’

De normcommissie ‘Condooms’ (ofwel ‘Mechanische contraceptiva’) is verantwoordelijk voor het beoordelen, bijstellen en opstellen van internationale (ISO- en EN-)normen. Dit betreft niet alleen het soort testen dat uitgevoerd wordt, maar ook afspraken over maten, pasvormen, diktes, gevoeligheid en soorten materialen. Naast condooms buigt de commissie zich ook over andere onderwerpen zoals spiraaltjes, falope-ringen en glijmiddelen. De commissie is zo samengesteld dat alle belanghebbenden (leveranciers, producenten, onderzoeksinstellingen en gebruikers) worden vertegenwoordigd.
In 2016 organiseert NEN een internationale vergadering over de normen voor condooms. Vertegenwoordigers uit de hele wereld komen dan naar Nederland om hierover te vergaderen.

“Groene” condooms

Voor de commissie zijn duurzaamheid, betrouwbaarheid en kwaliteit van condooms belangrijke aandachtspunten. Op internationaal (ISO-)niveau is er een Task Group onder Nederlands voorzitterschap die werkt aan een circulaire economie bij de productie van condooms. Door maatschappelijk te produceren, kan het water- en energiegebruik en de hoeveelheid afval worden gereduceerd. Het idee is om op lange termijn een klassensysteem in te voeren waaruit blijkt hoe “groen” een condoom is; dus hoe milieuvriendelijk het productieproces – van het aftappen van de latex tot aan het verpakken van de condooms – is verlopen.

Normen voor mechanische anticonceptiva

Er zijn veel normen op het gebied van anticonceptie. De meeste zijn voor condooms:

  • NEN-EN-ISO 4074:2014 ‘Natuurrubber latex condooms- Eisen en beproevingsmethoden’
  • NEN-ISO 23409:2011 ‘Condooms voor mannen - Eisen en beproevingsmethoden voor condooms gemaakt van synthetische materialen’
  • ISO 25841:2014 ‘Vrouwencondooms - Eisen en beproevingsmethoden’
  • NEN-ISO 16037:2002/A1:2011 ‘Rubbercondooms - Klinische beproevingen - Meting van de fysische eigenschappen’
  • NEN-ISO 29941:2010 ‘Condooms - Bepaling van nitrosaminen migrerend van natuurlijk rubberlatex condooms’
  • NEN-ISO 16038:2012 ‘Rubber condooms - Richtlijn voor het gebruik van ISO 4074 bij het kwaliteitsmanagement van natuurlijke rubber latex condooms’

Daarnaast zijn er normen voor spiraaltjes, pessaria en profylacticum:

  • NEN-EN-ISO 7439:2015 en ‘Koper-dragende intra-uteriene voorbehoedsmiddelen - Eisen en beproevingen’
  • NEN-ISO 8009:2014 en ‘Mechanische anticonceptie - Herbruikbare rubber en silicone anticonceptie membranen - Eisen en beproevingen’
  • ISO 29942:2011 en ‘Profylacticum - Eisen en beproevingsmethoden’

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze normen of over deelname aan de normcommissie ‘Condooms’: Lieke van Nierop, consultant Zorg & Welzijn, telefoon (015) 2 690 274 of e-mail advies.medisch@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact met ons op

(015) 2 690 318

zw@nen.nl

Meer Zorg & Welzijn