Norm

NEN 1229:1995 nl

Cacaoboter - Handelskwaliteiten en eisen

  • Deze norm is ingetrokken sinds 24-04-2012

16,10

Over deze norm

Status Ingetrokken
Aantal pagina's 4
Commissie Cacao
Gepubliceerd op 01-08-1995
Taal Nederlands
Deze norm geeft de handelskwaliteiten van vet, verkregen uit de gefermenteerde en gedroogde zaden van Theobroma cacao L. of delen daarvan door persing, wringing of door extractie met een oplosmiddel gevold door raffinage, en geeft voor deze vetten een aantal eisen. Het gaat om chemische en fysische eigenschappen, waarbij tevens is aangegeven met welke analysemethodieken de controle moet worden uitgevoerd. Chemische eigenschappen die worden genoemd genoemd zijn onder andere het gehalte aan water, vrije vetzuren, onverzeepbare bestanddelen en technisch hexaan. Tevens zijn de maximale gehaltes gegeven van verschillende spoorelementen (arseen, koper, lood, ijzer) die in cacaovet mogen zitten. Fysische eigenschappen zijn onder andere de brekingsindex, absorptie bij 270 nm en het smeltpunt. Verder is in deze herziene versie van NEN 1229 een lijst opgenomen met streefwaarden voor vetzuursamenstelling en sterolsamenstelling. NEN 1229 is in eerste instantie bedoeld als basisdocument voor alle laboratoria die verantwoordelijk zijn voor kwaliteitscontrole. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld afnemers het document gebruiken als afspraken over de kwaliteit van cacaoboter moeten worden vastgelegd.

Details

ICS-code 67.140.30
67.200.10
Nederlandse titel Cacaoboter - Handelskwaliteiten en eisen
Engelse titel Cocoa butter - Commercial quality and requirements
Vervangt

Winkelwagen

Subtotaal:

Ga naar winkelwagen