NVWA verbiedt verkoop van vijf werk- en sporthandschoenen

09-11-2017 De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de verkoop van vijf werk- en sporthandschoenen verboden. Het chroom VI gehalte bleek na onderzoek boven de norm. Bij drie van deze vijf onderzochte handschoenen was het chroomgehalte dusdanig hoog dat er een ernstig veiligheidsrisico aanwezig was.

De inspectiedienst heeft 28 sporthandschoenen en 24 werkhandschoenen onderzocht. De handschoenen werden gekocht in warenhuizen, sportwinkels, bouwmarkten, tuincentra en webwinkels. Het onderzoek richtte zich op producten tot 25 euro. Deze handschoenen zijn gekozen omdat tijdens sporten, werken in de tuin en bij klussen gemakkelijk wrijving ontstaat tussen de handschoen en de huid. Bij intensief gebruik maakt zweet de hand van de gebruiker bovendien vochtig. Dit intensieve contact met chroom VI in combinatie met zweet en wrijving verhoogt de kans op huidreacties.

Verboden
Sinds 1 mei 2015 is het verboden om lederwaren of voorwerpen met leren onderdelen die in contact komen met de huid in de handel te brengen als het chroom VI gehalte hoger is dan 3 mg/kg van het totale drooggewicht van het leer.

Overzicht
Op de website van de NVWA staat een overzicht met foto’s van de onderzochte handschoenen op merknaam dat consumenten kunnen raadplegen. De NVWA adviseert deze handschoenen niet langer te gebruiken en terug te brengen naar de winkel.

Bron: NVWA

Meer informatie over normen voor PBM

Persoonlijke beschermingsmiddelen moeten aan bepaalde eisen voldoen en daar zijn normen voor. De in de EU toegepaste PBM moeten voldoen aan de Europese richtlijn ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’. Zo wordt de regelgeving ten aanzien van veiligheid en gezondheid binnen de grenzen van de EU gelijkgetrokken.

NEN coördineert de inspraak van belanghebbenden bij het Europese normalisatieproces. Daarvoor is de normcommissie ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’ opgericht. Wilt u meer informatie over de commissie of deelnemen hieraan, neemt u dan contact op met Stephanie Jansen. E-mail: iv@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Normoverzichten PBM

Contact NEN Industrie & Veiligheid

Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden als normcommissielid:
Secretariaat

(015) 2 690 180

iv@nen.nl