Veiligheidseisen speeltoestellen

Bij iedere school en in elke wijk hoort natuurlijk een speeltuin. Ook de indoorspeeltuinen schieten als paddenstoelen uit de grond. De Europese normen op het gebied van speeltoestellen helpen bij het voorkomen van ongelukken en blessures van spelende kinderen. Tegelijkertijd wordt rekening gehouden met het evenwicht tussen veiligheid en de ontwikkeling en het plezier van spelende kinderen en innovatie.

Normen voor veilige speeltoestellen

Volgens de Nederlandse wet (het warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen, WAS) moeten alle speeltoestellen in de openbare ruimte veilig zijn. Speeltoestellen moeten daarom zo ontworpen worden dat het risico van het spelen op het toestel duidelijk is voor het kind. Het beoogde niveau van veiligheid staat beschreven in Nederlands-Europese normen:

NEN-EN 1176 ‘Speeltoestellen en bodemoppervlakken van speelplaatsen’
Deze norm is verdeeld in een eerste deel met algemene veiligheidseisen en tien opvolgende delen met specifieke aanvullende eisen voor verschillende typen speeltoestellen zoals glijbanen, schommels en wiptoestellen.
NEN-EN 1177 ‘Schokabsorberende bodemoppervlakken van speelplaatsen - Bepaling van de kritische valhoogte’

NEN Connect: alle normen voor speeltoestellen in één pakket

Het NEN Connect pakket Veilige Speeltoestellen bevat de nieuwste normen over speeltoestellen die in november 2017 zijn gepubliceerd. Met dit pakket heeft u alle normen overzichtelijk in één pakket.

Normcommissie Speeltoestellen

NEN biedt Nederlandse belanghebbenden toegang tot een netwerk van nationale en Europese experts. Deelnemen aan de normcommissie vertaalt zich naar directe invloed op de inhoud van normen, maar ook op andere ontwikkelingen in de sector. De nationale normcommissie ‘Speeltoestellen’ biedt hiervoor een platform. Daarnaast is de normcommissie verantwoordelijk voor het behandelen van casussen en interpretatieverzoeken, om de toepasbaarheid van de normen te waarborgen.

 

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl