Textiel en kleding

Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. In het moderne spraakgebruik wordt textiel veel ruimer gebruikt: textiel is een materiaal, dat bestaat uit filamenten (eindloze draden) of vezels (korte stukjes draad). Textiel is praktisch altijd vervormbaar en kan een, twee- of driedimensionaal zijn.

De samenhang in het textiele materiaal ontstaat door de grondstoffen te spinnen, twijnen (of kableren of slaan), weven, breien, knopen, vlechten of door er vilt (een soort harig vlies) van te vormen.

Van textiel worden onder andere kleding (waaronder bedrijfs- en beschermende kleding), huishoudtextiel, woningtextiel, technische textiel, geotextiel, rubberversterking en kunststofversterking gemaakt. Verder wordt textiel in allerlei hobby┬┤s en in de kunst toegepast.

Kleding

Vrolijke dessins en felle kleuren bepalen in de zomer het straatbeeld. En in de winter houden we van warme comfortabele truien. Graag houden we de kleding lang mooi en draagbaar. Daarom worden er in normen eisen aan textiel gesteld, zodat bijvoorbeeld kleuren mooi blijven en stoffen niet gaan pluizen.

Er zijn tientallen normen voor textiel gepubliceerd. Onder andere de NEN-EN-ISO 105-serie. De verschillende normen pakken heel diverse onderwerpen binnen textiel aan; van kleurechtheid tot elasticiteit van vezels en van beoordeling van ontvlambaarheid tot kwantitatieve chemische analyses. Zie voor een overzicht van een gerelateerde onderwerpen onder aan dit artikel.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl