Containers

De normcommissie draagt zorg voor de Nederlandse inbreng in Europese en internationale normalisatie. De normen die bij ISO/TC 104 en CEN/TC 119 zijn opgesteld hebben geen directe binding met Europese richtlijnen. Toch is voor Nederland deelname aan normalisatie wel degelijk van strategisch belang.
• Rotterdam is één van de grootste havens ter wereld met betrekking tot containeroverslag. De dienstverlening die deze overslag mogelijk maakt vertegenwoordigt een veel grotere marktwaarde dan de economische waarde van de containers zelf. De hele infrastructuur, containerkranen, straddle carriers, AGV’s, in de haven is afgestemd op de handling van genormaliseerde transporteenheden. Nederland als distributie- en transportland heeft er alle belang bij dat de ontwikkelingen van nabij worden gevolgd.

• Genormaliseerde vervoerseenheden worden als een uiterst belangrijk element in het intermodale transport gezien. Automatische Identificatie (AI) van containers wordt een steeds belangrijker onderwerp.

• De normen die worden opgesteld door ISO/TC 104 worden opgesteld dienen als basis voor de International Convention for Safe Containers (CSC) van de IMO. De eisen die hierin aan containers worden gesteld zijn in Nederland overgenomen in het kader van de Warenwet.

Werkgebied
CEN/TC 119 Swap bodies for combined goods transport
ISO/TC 104 Freight Containers

Eerder door u bekeken

Publicaties Machinebouw

UIT 76:2016 nl

Europese regelgeving productveiligheid

UIT 78:2018 nl

Overzicht van Europese normen - Machinerichtlijn 2006/42/EC

UIT 58:2010 nl

Risicobeoordeling in kader van Machinerichtlijn

UIT 7:2016 nl

Machinerichtlijn praktisch toepassen

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl