Gebruiksartikelen in contact met levensmiddelen

26-04-2016 Als we thuis in de keuken ons eten bereiden dan moeten we letten op van alles en nog wat om kruisbesmetting te voorkomen. Zo kun je in de keuken aparte snijplankjes of werkbladen gebruiken zodat rauwe of ongekookte groenten, kip, vis, vlees en gestoomde producten elkaar niet besmetten.

Voordat wij de producten in huis hebben zijn er vaak nog vele stappen aan vooraf gegaan. Tijdens al die bewerkingen in de fabrieken moet een dergelijke scheiding van fasen ook worden aangehouden. Dat vergt een gedegen kennis van de processen en omvangrijke schoonmaakacties na de verwerking.


Ondanks de strikte regels gaat het (net zoals bij ons thuis) ook wel eens mis bij de verwerkende bedrijven. Dan is het de vraag of het met opzet is gedaan of dat het per ongeluk was. Het verschil heeft nog al grote gevolgen. We kennen natuurlijk de voorbeelden van de contaminatie zoals salmonella besmettingen, vreemde voorwerpen in de voeding, etc.

Laten we eens nader kijken naar de naleving van de regels. Wanneer uiteindelijk de producten gereed zijn moeten deze ook nog worden verpakt. Ook de verpakkingswijze en verpakkingsmateriaal moeten voldoen aan de Europese regelgeving, die in Nederlandse wetgeving is opgenomen in het “Warenwetbesluit verpakkingen en gebruiksartikelen”.

Dit is slechts een van de onderwerpen die spelen, naast voedselveiligheid, is er hygiëne, kwaliteit en productie.

Wat ik vaak merk is de tegenstrijdigheid van de regels. Voor voedselveiligheid moet bijvoorbeeld geconstateerd kunnen worden of er in de verpakking iets is ingekomen dat er niet thuis hoort. Bijvoorbeeld moeten de te dragen handschoenen blauw zijn om waargenomen te kunnen worden in een licht controle. Vaak zijn de handschoenen echter niet verkrijgbaar in de kleur blauw, en daarmee ongeschikt voor het werk.

Ondanks de strikte regels gaat het (net zoals bij ons thuis) ook wel eens mis bij de verwerkende bedrijven.

Dat zijn nog maar enkele problemen die er zijn naast de verpakkingskwestie. Het schoonmaken van de productielijnen vergt het gebruik van chemicaliën en veel warm water om goed af te spoelen. Tijdens deze schoonmaak ontstaat veel condens en laat gelaatbescherming beslaan, de condities
waaronder gewerkt moet worden is lastig en verre van aangenaam. Zo moet de vloer ook erg glad zijn om zo goed schoon gehouden te kunnen worden, terwijl risico’s voor uitglijden juist een stroeve vloer vereisen.

Je staat je er niet vaak bij stil maar er werken veel mensen in de voedingsmiddelenindustrie. Al deze mensen zorgen ervoor dat wij gewoon boodschappen kunnen doen en zonder al te veel nadenken het eten kunnen bereiden en geen nare ziektes op lopen.

Tijdens het productieproces moeten veel zaken gecontroleerd worden, lijstjes en checklists worden ingevuld. Vaak zijn deze voor de registratie ten behoeve van kwaliteit, veiligheid of milieu om aan te tonen dat het proces onder controle is. Zelden dat er een combinatie is gemaakt dat alle drie de aspecten gecombineerd zijn in één controlelijst.

Hier kan een management systeem dat kwaliteit, veiligheid en milieuaspecten integreert veel bijdragen tot een hogere efficiency.

Het is echter wel iets waarbij een goede begeleiding nodig is en vooral: het kost energie en betrokkenheid.

Maar: Wrijving geeft glans!

Eerder door u bekeken

Publicaties Machinebouw

UIT 76:2016 nl

Europese regelgeving productveiligheid

UIT 78:2018 nl

Overzicht van Europese normen - Machinerichtlijn 2006/42/EC

UIT 58:2010 nl

Risicobeoordeling in kader van Machinerichtlijn

UIT 7:2016 nl

Machinerichtlijn praktisch toepassen

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact Industrie & Veiligheid

Voor uw vragen over gezond en veilig werken; machines en procesindustrie; mobiliteit, transport en logistiek en publicatiereeks gevaarlijke stoffen.015 2 690 180

iv@nen.nl