NEN Summercourse 2015: CE-markering en machineveiligheid

Uw zomerse energiebron!

Summercourse opzet

De summercourse is opgebouwd uit modules die ook als reguliere trainingen worden verzorgd. Net als met de reguliere trainingen stelt NEN zich ten doel dat de deelnemers niet alleen weten wat de inhoud van de normen is, maar deze ook begrijpen en kunnen toepassen in de praktijk.

Het verschil met het reguliere programma is dat de trainingen direct na elkaar behandeld worden. Door intensief en enkele dagen achtereen met elkaar met CE-markering bezig te zijn, wordt er een mogelijkheid gecreëerd om met medecursisten en trainers diepgaand met de materie aan de slag te gaan.

De summercourse is dan ook een intensieve week, en voor die personen bedoeld die in een korte tijd de informatie eigen willen maken en er in hun dagelijkse praktijk mee aan de gang willen gaan.

Verplichte voorbereiding
E-learning module Wet- en Regelgeving
Het volgen/maken van de e-learning én het lezen van de Machinerichtlijn. Om de verdiepingsmodules goed te kunnen volgen en te voorkomen dat er teveel tijd moet worden besteed aan elementaire basiskennis is het doen van de e-learning en het lezen van de richtlijn verplicht.

Let op: het is belangrijk om de E-learning module te voltooien voordat de andere 3 modules plaatstvindt.

Waardering Hobéon SKO-VK
Elk van de drie trainingen heeft een waardering in het onderhoudssysteem AH/VK toegekend gekregen van 1 punt. De SKO-punten staat vermeld op het certificaat van deelname dat u na afloop van de summercourse ontvangt. Voor de e-learning ontvangt u 0,5 punten. In totaal ontvangt u 3,5 punten.
Locatie Summercourse 2015

Een bijzondere, inspirerende en unieke locatie
De Bergse Bossen is een prachtige en inspirerende locatie, gelegen in Driebergen Rijssenburg. Centraal gelegen in Nederland, in een groene omgeving. Vanuit heel (Midden-) Nederland is de Bergse Bossen goed bereikbaar en biedt volop (gratis) parkeergelegenheid. De catering is zoveel mogelijk biologisch en Fairtrade (Gouden Green Key). De locatie biedt overal gratis WIFI

Docenten

Henrie Verwey

Henrie Verwey

Henrie Verwey heeft diverse jaren als project engineer en projectleider gewerkt. Hij is ook 12 jaar werkzaam geweest bij een bekende leverancier van veiligheidscomponenten en -besturingen. Hij is ook actief in diverse normcommissies geweest.
Nick de With

Paul Hoogerkamp

Paul Hoogerkamp is voorzitter van de normcommissie Machineveiligheid en betrokken bij normalisatie van machineveiligheid binnen de CEN en ISO en heeft zitting in diverse werkgroepen, onder andere met betrekking tot risicobeoordeling, gebruikersinstructies, veiligheidsafstanden en ergomonie.
Voorbereiding: Wet- en regelgeving machineveiligheid

Verplichte voorbereiding
Individuele E-learning
E-learning biedt de mogelijkheid om via internet te leren, op elke plaats en op elk tijdstip. In een beveiligde elektronische leeromgeving volgt u de module Wet- en Regelgeving machines. Na ontvangst en verwerking van uw summercourse inschrijving ontvangt u een inlogcode waarmee u de E-learning kunt voltooien.• Module 1: Wet- en regelgeving machineveiligheid

Samenvatting
In deze module worden de wet-en regelgeving uitvoerig behandelt. In een aantal steekwoorden:

Samenhang tussen de verschillende regel, het kunnen vinden van de toepasselijke productregelgeving, de Arbeidsmiddelenrichtlijn, het Europese zesstappenplan; de consequenties van het niet voldoen aan de Arbo-eisen; het doen van aanpassingen aan een bestaande machine; eisen aan nieuwe machines; zesstappenplan tot CE-markering; A-, B-, C-normen.

• Module 2: Risicobeoordeling machines

Samenvatting
Na het volgen van de training weet u hoe u de veiligheid van uw afnemers en werknemers waarborgt, welke eisen gesteld worden aan machines en welke methodes u kunt gebruiken om risico’s te beoordelen.

Tijdens de training risicobeoordeling machines hebben we alle tijd nodig om de gewenste informatie op een praktische en interactieve manier over te brengen.

• Module 3: Zelf CE-markeren nieuwe en om/samengebouwde machines

Samenvatting
In deze module wordt aan de hand van voorbeelden en oefeningen gewerkt aan zelf ce-markeren van machines. U weet aan welke eisen een machine moet voldoen en hoe u volgens het Europese 6-stappenplan zelf CE-markering kunt aanbrengen.Meer informatie

Voor meer informatie over de NEN summercourse kunt u contact opnemen met:

NEN Training & Advies
Telefoon (015) 2 690 188
E-mail training@nen.nlEerder door u bekeken

Publicaties Machinebouw

UIT 76:2016 nl

Europese regelgeving productveiligheid

UIT 78:2018 nl

Overzicht van Europese normen - Machinerichtlijn 2006/42/EC

UIT 58:2010 nl

Risicobeoordeling in kader van Machinerichtlijn

UIT 7:2016 nl

Machinerichtlijn praktisch toepassen

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl