Ontslag wegens niet behalen veiligheidscertificaat

28-04-2016 Voor het verbeteren van de veiligheid op de werkvloer kan een werkgever het behalen van een veiligheidscertificaat door zijn werknemers verplicht stellen.

Als een werknemer het certificaat, in dit geval, na vier jaar – ondanks vele inspanningen
van de werkgever – nog niet heeft behaald, dan is ontbinding van de arbeidsovereenkomst mogelijk. Dit blijkt uit een recente rechtzaak.
In de rechtszaak ging het om een werknemer die werkte in de bouwsector. Er werd gewerkt met zware materialen en specialistische machines. Na enkele incidenten op de werkvloer en nadat de organisatie diverse boetes van Inspectie SZW had gekregen, vond de organisatie dat alle werknemers op de productieafdeling in het bezit moesten zijn van een veiligheidscertificaat. Het behalen van het certificaat verliep niet bij iedereen altijd even soepel en de werkgever bood daarom individuele begeleidingstrajecten aan.

Belang van veiligheidscertificaat
Zo ook voor de werknemer in kwestie. Na vier jaar – waarin de werknemer ook langere tijd ziek was geweest – was hij de enige in de organisatie die nog geen certificaat had gehaald. De werkgever zag dat in de toekomst ook niet meer gebeuren en wilde de werknemer daarom ontslaan. Binnen de organisatie waren namelijk geen andere functies voor de werknemer beschikbaar en ondertussen was een extern reintegratietraject gestart.

De rechter vond dat de organisatie het belang van het certificaat goed had aangetoond en er was geen bewijs dat de gezondheidsklachten van de werknemer de reden waren voor het niet behalen van het certificaat.

Externe re-integratie
De rechter zag niets in het voortzetten van de arbeidsovereenkomst, maar wel in het al ingezette outplacementtraject. De rechter woog mee dat de werkgever zich jarenlang had ingespannen om de werknemer het certificaat te laten behalen. Maar het niveau van het begeleidingstraject was wel te hoog en ook had het externe re-integratietraject eerder moeten worden gestart. Aan de andere kant had de werknemer zelf te weinig initiatief genomen om het certificaat te behalen. Alhoewel de rechtszaak in september 2015 speelde wordt de arbeidsovereenkomst pas per 1 april 2016 beëindigd, de proceskosten werden gelijkelijk gedeeld en de werknemer kreeg daarnaast nog een vergoeding van € 6.000,- toegekend.

Eerder door u bekeken

Publicaties Machinebouw

UIT 76:2016 nl

Europese regelgeving productveiligheid

UIT 78:2018 nl

Overzicht van Europese normen - Machinerichtlijn 2006/42/EC

UIT 58:2010 nl

Risicobeoordeling in kader van Machinerichtlijn

UIT 7:2016 nl

Machinerichtlijn praktisch toepassen

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact Industrie & Veiligheid

Voor uw vragen over gezond en veilig werken; machines en procesindustrie; mobiliteit, transport en logistiek en publicatiereeks gevaarlijke stoffen.015 2 690 180

iv@nen.nl