Spoorwegen

Normering ten aanzien van Spoorwegtoepassingen op niet-elektrotechnisch gebied, zoals draaistellen, wissels, rails, spoorweg/voertuig interactie.De normcommissie is verantwoordelijk voor de Nederlandse inbreng in CEN/TC 256 "Railway applications" en de daarmee verbonden CEN/CLC/WG FPR "Fire protection for railway applications". CEN/TC 256 is verantwoordelijk voor normering in het kader van richtlijnen voor openbare aanbesteding en interoperabiliteit van spoorwegen.

Het doel van de interoperabiliteitsrichlijn 2008/57/EG is de onderlinge koppeling van de spoorwegsystemen in de verschillende Europese lidstaten. Het is van belang dat de spoorwegondernemingen in toenemende mate toegang krijgen tot de spoorwegnetten in de Europese Unie. Interoperabiliteit van de infrastructuur, de installaties en het rollend materieel is daarom noodzakelijk.

De richtlijn stelt in combinatie met de Technische Specificatie voor Interopabiliteit (TSI's) eisen aan deze bovengenoemde onderdelen van het spoorwegsysteem. In toenemende mate wordt voor de invulling van deze eisen naar normen verwezen. CEN/TC 256 heeft inmiddels ruim 150 normen gerealiseerd met betrekking tot spoorwegtoepassingen op niet elektrotechnisch gebied zoals draaistellen, wissels, rails, spoorweg/ voertuiginteractie etc.

Het huidige werkprogramma omvat nog circa 100 onderwerpen die moeten leiden tot nieuwe normen of revisies van eerder gepubliceerde normen.

Werkgebied
CEN/TC 256 Railway Applications
CEN/TC 256/SC 1 Track
CEN/TC 256/SC 2 Wheels/Bogies
CEN/TC 256/SC 3 Braking
CEN/CLC/WG FPR Fire protection for railway applications
PTA Buffers and draw gear
PTA Bogies
PTA Marking Freight wagons
ISO/TC 17/SC 15 Railway rails and their fasteners

Eerder door u bekeken

Publicaties Machinebouw

UIT 76:2016 nl

Europese regelgeving productveiligheid

UIT 78:2018 nl

Overzicht van Europese normen - Machinerichtlijn 2006/42/EC

UIT 58:2010 nl

Risicobeoordeling in kader van Machinerichtlijn

UIT 7:2016 nl

Machinerichtlijn praktisch toepassen

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl