Werken in de kou

02-04-2013 Afkomstig van Machinebouw Nieuws nummer 1 2012

Als we een dagje aan het schaatsen zijn hebben we na een tijdje behoefte aan warmte. Enkele mensen kunnen niet zo goed tegen de kou en die zie je al snel helemaal verkleumd op het ijs staan. Andere mensen genieten op en top, voor hen kan het niet koud genoeg zijn.

Als het lang en hard genoeg vriest, komen de ijsmeesters en rayonhoofden bij elkaar om te praten over de “tocht der tochten”. Het hele land lijkt dan bevangen van de Elfstedentocht. We krijgen alleen al bij het vooruitzicht van de omstandigheden die de mensen willen overwinnen een heroïsch gevoel. Het is een gevecht tegen de ijzig koude en harde wind. Het winnen van de Elfstedentocht zien wij als een grote prestatie die in één dag geleverd wordt. De laatste drie Elfstedentochten, in 1985, 1986 en 1997 zijn allemaal binnen 7 uur verreden.

Binnen de voedingsmiddelenindustrie kent men een koude-klimaatbeheersing voor het behoud van de productkwaliteit en om bederf tegen te gaan. De hele sector is gebonden aan strenge hygiëne-eisen. De machines en ruimten zijn zo gemaakt dat ze makkelijk schoon te maken zijn en ontberen ieder comfort. De medewerkers in deze branche werken 5 dagen per week 8 uur per dag in de kou.

Vaak is het werk arbeidsintensief en werkt men met producten die nat en vochtig zijn. Neem daarbij in aanmerking dat er een vastgestelde productiesnelheid wordt opgelegd en het werk veelal monotoon en geestdodend werk: dit is pas afzien, hier werken de échte helden. Deze mensen zijn elke dag weer bezig een kwaliteitsproduct te maken en af te leveren.

In de voedingsmiddelenindustrie is men in hoge mate gedreven om een kwalitatief hoogwaardig product te leveren. Wat staat hierbij centraal? Het kwaliteitsproduct, de productiemachines of de mensen die het product maken?

Wat kunnen we doen om de arbeidsomstandigheden van onze helden te verbeteren?
Men is snel geneigd het product centraal te stellen; het product is belangrijk, daar draait het om en de kwaliteit mag niet achteruit gaan. Het verwarmen van de productieruimte is bijvoorbeeld niet mogelijk omdat dit de houdbaarheid van het product negatief zou beïnvloeden, Maar met goed overleg zijn er oplossingen mogelijk die de arbeidsomstandigheden kunnen verbeteren.

Wat kunnen we doen voor de helden van de voedingsmiddelenindustrie? Natuurlijk kunnen we de mensen, die in de koude omgeving werken, vragen stellen over het product, de werkmethode, de productiemachine en zo te kijken waar verbeteringen van de arbeidsomstandigheden mogelijk zijn.

Enkele voorbeelden van die vragen zijn:
• Is er taakroulatie mogelijk zodat men niet te lang stilstaat op dezelfde plaats?
• Zo ja? Is de taakroulatie geregeld met een intervaltijd?
• Hebben de mensen om de zoveel tijd even een mogelijkheid om in een warme ruimte op te warmen? Zijn hier voldoende warme dranken voorradig?
• Zijn er voor het werken op een koude vloer speciale schoenen? Eventueel met inlegzool?
• Is er voor het werken met natte producten een “handschoenen protocol” van kracht? Worden de handschoenen bij wisseling van product gedesinfecteerd?
• Is er hoofdbescherming mogelijk met een warme pet/muts?

Als je dit zo leest is het werken in de voedingsmiddelenindustrie net als het buiten schaatsen: niet te lang in de kou blijven, regelmatig opwarmen en warme dranken nuttigen!Eerder door u bekeken

Publicaties Machinebouw

UIT 76:2016 nl

Europese regelgeving productveiligheid

UIT 78:2018 nl

Overzicht van Europese normen - Machinerichtlijn 2006/42/EC

UIT 58:2010 nl

Risicobeoordeling in kader van Machinerichtlijn

UIT 7:2016 nl

Machinerichtlijn praktisch toepassen

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact Industrie & Veiligheid

Voor uw vragen over gezond en veilig werken; machines en procesindustrie; mobiliteit, transport en logistiek en publicatiereeks gevaarlijke stoffen.015 2 690 180

iv@nen.nl