Een extra portie bijenpollen aub

20-04-2017 Binnenkort vertrek ik met mijn gezin naar onze vakantiebestemming in de Belgische Ardennen. Even bijtanken, wandelen, fietsen, zwemmen, lekker eten en wat bij de lokale brocanteurs snuffelen. Hoewel dat lekkere eten misschien wel met de rem erop moet, want hetgeen in mijn leefwereld tot nu onmogelijk leek, heeft zich de afgelopen tijd in alle stilte voltrokken. Mijn hele leven lang ben ik de trotse bezitter geweest van een ranke lijn, ‘gespierde spijker’ had mijn bijnaam kunnen zijn.

Vroeger deed ik veel aan sport (met als hoogtepunt de finale van het NK bmx in 1984, jaja!). Tegenwoordig spring ik bij goed weer nog regelmatig op de mountainbike en probeer ik wekelijks een uurtje stevig door te squashen. Altijd heeft de naald van de weegschaal onder de 70 gestaan, tot afgelopen maand de sluipmoordenaar Vet het resultaat van zijn destructieve arbeid bekend maakte. 71,3 kilo. Ik kon het niet geloven. 71,3! Wat gedaan? Mijn wereld stortte in. Gelukkig was daar de oplossing, want al gauw stuitte ik bij mijn bezeten zoektocht naar een afvalmiddel op bijenproducten.

Hallelujah! Op de site van afvallenexperts.nl bewierookt men niet alleen de medicinale en gezonde werking van bijenproducten, maar claimt men ook afvaleffecten te kunnen bereiken. Honing is trouwens sowieso een bijzonder goedje, zo beweert de site. Het werd in het Romeinse Rijk wel eens als betaalmiddel gebruikt, en het is in de geschiedenis ook vaak gebruikt bij religieuze ceremonieën, staat er verder te lezen.

En dan volgt de Heilige Graal: “Een minder bekend bijenproduct dat ook geschikt is voor consumptie, is bijenpollen. Bijenpollen bestaat uit kleine korreltjes stuifmeel van bloemen.” Is het dan wel een bijenproduct? Vooruit, ik neem het dan maar aan en vertrouw verder op de kennis van de afvalexperts. Waarom zou ik dan bijenhoning en bijenpollen moeten gaan eten? Bijenpollen zijn “echt supergezond” omdat het product boordevol gezonde voedingsstoffen zit. “Een bijkomend voordeel van het bijenpollen is dat het de eetlust remt. Het kan dus ook een heel handig goedje zijn voor als je wilt afvallen!” Ho, stop de persen! Maar het succesverhaal dendert door. Niet alleen wordt mij afvallen beloofd, maar ik kan er door het eten van royal jelly, dat door de bijenkoningin wordt gemaakt, ook nog eens jonger uit gaan zien.

En passant helpt het goedje me ook van mijn beginnende artritis af. Sinds drie weken start ik mijn dag daarom met een gezonde portie honing in plaats van suiker. Verder roer ik als een gek overal bijenpollen doorheen. Koffiemelk? Nee dank u, doe maar bijenpollen. Slagroom op uw vanillebolletje? Nee, doe maar bijenpollen. En het resultaat? Uw verslaggever weegt nog 12 kilo, ziet eruit als een kind uit groep 7 maar typt sneller dan ooit. Ieder voordeel hep z’n nadeel he. .

Consumptie stijgt
De consumptie van bijenproducten neemt wereldwijd toe. Consultant Merel Wagner legt uit welke producten er allemaal zijn. “Denk niet alleen aan honing, maar ook een propolis, waar bijen hun korf mee afsluiten, bijenwas, royal jelly en stuifmeelkorrels.” Nederland, en een aantal andere landen in de EU, importeren veel honing en bijenwas. “Afgelopen tijd is er veel aandacht voor de kwaliteit van bijenproducten van buiten de EU geweest. Bijvoorbeeld naar aanleiding van problemen met kunstraten, waarvan men denkt dat enkele onderdelen niet aan de gangbare kwaliteit leken te voldoen, wat tot ongebruikelijke sterfte onder bijenvolken heeft geleid. Ook kijken de hobby-imkers in ons land bijzonder scherp naar de kwaliteit van honing die van buiten de EU wordt ingevoerd. Niet alleen moet honing betrouwbaar te consumeren zijn, maar de imkers willen ook het gezondheidsetiket van honing niet in gevaar laten komen.”

Sub-comité
Werk aan de winkel dus. Normen zouden daarbij kunnen helpen. Met de oprichting van het ISO sub-comité 'Bijenproducten' kan een goede stap gezet worden. China heeft bij ISO een voorstel ingediend om ISO/TC 34/SC “Bee Products” op te richten. Daarover is 18 april gestemd en de uitslag wordt binnenkort bekend. Het voorgestelde werkprogramma van dit SC beslaat normalisatie van honingproducten, bijenteelt, transport & opslag en analysemethodes voor bijenproducten. Uiteindelijk zouden de resulterende normen of richtlijnen de industrie handvatten kunnen bieden in de strijd tegen fraude en traceability-problemen.

Voor royal jelly werd eerder al een sub-comité opgericht. Na acht jaar onderhandelen over de termen en definities, is nu de eerste norm uit deze samenwerking gerold. Doch de aanhouder wint, zo weet iedereen die betrokken is bij normcommissies!Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of meepraten, kunt u contact opnemen met Merel Wagner.

Eerder door u bekeken

Column over alledaagse zaken

Door Johan van Leipsig

Vanaf 2016 schrijft Johan, voor elke editie van Consumentenzaken- en AgroFoodmail, een column over de alledaagse dingen met een relatie naar normen en normalisatie. Johan is de eigenaar van DéTé Communicatie en schrijft regelmatig over normalisatie voor de e-mailnieuwsbrieven van NEN.

Maar hij klimt ook in de pen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, de bouw, de tuinbouw, sport en horeca. Werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Inderdaad, ´lijken´, want zoals Johan zelf zegt: “Dété is het cement dat ze verbindt. Geen branche zo onbekend of ik spring er uit volle overtuiging en vol nieuwsgierigheid in!”

www.detecommunicatie.nl