Geen zinkende zoon op mijn vakantie

07-04-2017 De meivakantie komt er weer aan. Voor de kids en ouders een momentje van uitblazen. Geen drukke school, een weekje geen werk en: op vakantie! Dit jaar zoeken wij ons heil in de Belgische Ardennen. Vanuit ons huisje bezoeken we kastelen, spelen we ridder en jonkvrouw en nemen we een duik in het plaatselijke zwembad.

Beide spruiten beschikken nog niet over de vereiste papieren, dus een zwembandje is noodzakelijke kost om zorgeloos een dagje te kunnen plonzen. Gelukkig kunnen wij als ouders deze keer wel meedoen. In tegenstelling de reguliere zwemles waar we in matte houding en inactief gezweet (het is er rond de 30 graden) langs de kant zitten, mogen we nu voluit meedoen. Het ouderwetse gooi- en smijtwerk wisselen we af met een keiharde rit op de glijbaan. De koters komen toch wel weer bovendrijven dankzij die bandjes. Even blazen en hopsakee, drijven maar.

Uiteraard moeten ook zwembandjes aan de nodige eisen voldoen. Laatst las ik nog het bericht over een teruggeroepen batch zwembandjes van Lief!. Teruggeroepen omdat de naad te gemakkelijk open zou scheuren. Dat wil je toch niet hebben als ouder. Moet ik tijdens mijn vakantie me zeker in het zweet zwemmen om op tijd bij mijn zinkende kind te zijn. Hou op schei uit. Ook ik wil een weekje relaxen. Met deze uitsmijter laat ik u achter en ga ik mijn Vader van het Jaar medaille maar eens oppoetsen.

Normen
Gillian Herpers gaat bij NEN over het onderwerp zwembandjes. Ze legt kort uit welke normen er op van toepassing zijn. “Het gaat met name om items uit de normen NEN-EN 15649 ‘Opblaasbare vrijetijdsartikelen voor gebruik op en in het water’ en NEN-EN 13138-1 ‘Drijfhulpmiddelen voor zwemles - Deel 1: Veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor drijfhulpmiddelen die moeten worden gedragen’. In deel twee van NEN-EN 15649 staan de eisen voor de consumenteninformatie van luchtbedden voor gebruik in water, grote zwembanden voor volwassenen en andere opblaasbare vrijetijdsartikelen. Annex F van NEN-EN 13138 gaat over lasnaden.”

Getest maar toch kapot
Leverancier Van der Meulen liet de bewuste batch Lief! zwembandjes terugroepen.
Chris Busser zegt hierover het volgende. “De zwembandjes zijn getest overeenkomstig NEN-EN 13138-1:2014. De zwembandjes worden binnen deze norm geclassificeerd als klasse B device. De norm NEN-EN 15649 betreft floating leisure items. Overeenkomstig is een aantal testen binnen NEN-EN 15649 ook van toepassing op NEN-EN 13138, zoals hoofdstuk 5.4.3.

Na het op de markt brengen van deze zwembandjes met batch 41151 ontvingen wij een aantal consumentenklachten die aangaven dat de bovenste lasnaad vrij gemakkelijk doorscheurde. Met behulp van ultrasonoor lassen worden beide zwemband helften procesmatig met elkaar verbonden. Dit proces luistert erg nauw. Noch wij noch de leverancier konden garanderen dat dit proces gedurende het productieproces op de juiste wijze is uitgevoerd.

Wij hadden ook niet meer de beschikking over het juiste aantal zwembandjes uit deze batch om een goede steekproef uit te voeren en te onderzoeken of de consumentenklacht gereproduceerd kon worden. Dit was voor ons de reden om onze verantwoordelijkheid te nemen en deze zwembandjes met batch 41151 uit de markt terug te roepen.”Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Gillian Herpers.

Eerder door u bekeken

Column over alledaagse zaken

Door Johan van Leipsig

Vanaf 2016 schrijft Johan, voor elke editie van Consumentenzaken- en AgroFoodmail, een column over de alledaagse dingen met een relatie naar normen en normalisatie. Johan is de eigenaar van DéTé Communicatie en schrijft regelmatig over normalisatie voor de e-mailnieuwsbrieven van NEN.

Maar hij klimt ook in de pen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, de bouw, de tuinbouw, sport en horeca. Werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Inderdaad, ´lijken´, want zoals Johan zelf zegt: “Dété is het cement dat ze verbindt. Geen branche zo onbekend of ik spring er uit volle overtuiging en vol nieuwsgierigheid in!”

www.detecommunicatie.nl