Succes is geen keuze

22-09-2016 Wat zaten we in de piepzak met z'n allen he? Die eerste week van de Olympische Spelen. Heeft u het ook gevoeld? Zoals blijkbaar heel veel Nederlanders op verjaardagen en tuinfeesten? Dat totale wanbeleid bij de zwembond? De Judobond die compleet op de schop moet? Sociale media werden overspoeld met meningen waar de honden geen brood van lusten.

Onze zwemmers die totaal onder maat presteerden omdat ze een tiende van een seconde te langzaam zwommen bij een sport waarin het soms draait om honderdsten van een seconde. Judoka's die hun dag eens niet hadden (mag dat ook een keer?).

Toernooisucces hangt samen met zo veel zaken. Voor een groot deel een gedegen voorbereiding, maar ook zeker een flinke dosis geluk, de omstandigheden ter plekke en de vorm van de dag. Training en bondsbeleid spelen wel degelijk een rol.

Maar Epke die in 2012 'staat' als een huis maar in 2016 een ziekmakende klapper tegen de mat maakt. Net even een centimeter te ver van de rekstok. Tja, had ie maar harder moeten trainen he? Waren de faciliteiten maar beter geweest. Misschien moet het complete bestuur van de turnbond ook maar vertrekken. Hup, wegwezen jullie. Jullie presteren niets. Jullie laten je atleten niet schitteren. Of toch wel?

Er was natuurlijk dat ware kunstje van Sanne Wevers, onze nieuwe nationale trots op de balk. Met een fantastische oefening turnde ze de concurrentie naar huis. Omdat ze goed is. En omdat alles op die dag in Rio voor haar op zijn plek viel. Als cadeau mocht ze overigens de balk mee naar huis nemen. Geen idee waar je zo'n ding neerzet.

Leuk feitje trouwens: de balk waarop Sanne turnde en veel andere turntoestellen in Rio, werden geleverd door een Nederlandse fabrikant. Die neemt ook plaats in de schaduwcommissie die onlangs van start is gegaan en onder meer turntoestellen onder zijn hoede heeft.

Werkgroep
Onder de CEN werkgroep die gaat over sportartikelen, hangt een aantal werkgroepen. Eén daarvan, met het nummer 22, gaat over 'Gymnastics and playing field equipment'. Deze werkgroep behartigt onder meer de kwaliteit van valmatten, doelen en korfbalnetten. Maar ook turntoestellen vallen onder auspiciën van deze werkgroep. "De balk waar Sanne Wevers goud op haalde bijvoorbeeld, of de rekstok waar Epke Zonderland aan slingert", zegt Joost Witsenburg, Consultant AgroFood en Consument of Consultant bij NEN.

Schaduwcommissie
In Nederland wordt momenteel een schaduwcommissie gevormd waarin onder andere leverancier Janssen-Fritsen in plaats heeft genomen. "Die hebben ook de materialen voor de Olympische Spelen in Rio geleverd. Zij hebben als aardigheidje bedacht dat Sanne de balk waarop ze goud won, mocht houden", vertelt Witsenburg. De nieuwe commissie vergadert op 8 september voor het eerst en zal de werkzaamheden van zijn Europese evenknie op de voet volgen. "Dat betekent dat de kwaliteit van turntoestellen dus goed in de gaten wordt gehouden, maar ook toestellen in gymzalen. In die zin is het werk van de schaduwcommissie zowel voor consumenten, professionele sporters als fabrikanten van groot belang."Gerelateerde nieuwsberichten

Turntoestellen Olympische Spelen in Nederland geproduceerd – Praat mee over veiligheid en kwaliteit

05-08-2016 Vandaag, vrijdag 5 augustus, beginnen de Olympische Spelen officieel. Voor het eerst is het de Neder...

Informatiebijeenkomst Europese normontwikkeling op het gebied van turn- en sportveldtoestellen

12-02-2016 Op Europees niveau worden er binnen een werkgroep bij CEN diverse normen ontwikkeld op het gebied va...

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met NEN.

Eerder door u bekeken

Column over alledaagse zaken

Door Johan van Leipsig

Vanaf 2016 schrijft Johan, voor elke editie van Consumentenzaken- en AgroFoodmail, een column over de alledaagse dingen met een relatie naar normen en normalisatie. Johan is de eigenaar van DéTé Communicatie en schrijft regelmatig over normalisatie voor de e-mailnieuwsbrieven van NEN.

Maar hij klimt ook in de pen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, de bouw, de tuinbouw, sport en horeca. Werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Inderdaad, ´lijken´, want zoals Johan zelf zegt: “Dété is het cement dat ze verbindt. Geen branche zo onbekend of ik spring er uit volle overtuiging en vol nieuwsgierigheid in!”

www.detecommunicatie.nl