22 miljard euro voor Pearl Jam

20-05-2019 Het festivalseizoen is weer begonnen. Een van de leukste tijden van het jaar vind ik altijd. Leuke, slechte en goeie bands ontdekken op een grasveld met tenten. Heerlijk in de zon liggen en met je ogen dicht naar de klanken luisteren die je oren strelen, of in sommige gevallen, terroriseren. Ik loop al aardig wat jaren mee en kan inmiddels met recht een ouwe festivalrot genoemd worden.

Ik heb veel dingen zien veranderen in de afgelopen 20 jaar, maar één constante is er eigenlijk altijd: de hoeveelheid witte bakjes en wegwerpbestek dat over het terrein verspreid ligt. Die heeft me vanaf het eerste festivalseizoen dat ik meemaakte al weerhouden van op blote voeten lopen. Toegegeven: het heeft ook wel iets als je een festival op de slotdag verlaat en die enorme berg zooi ziet liggen. ‘Hier is iets gebeurd, hier hebben mensen geleefd’ dacht ik dan wel eens. Maar lang leve voortschrijdend inzicht. Natuurlijk zou dat anders moeten.

En dat gebeurt ook, hetzij mondjesmaat. Er loopt nu bijvoorbeeld een proef bij snackbars die hun waar in een soort kartonnen bakje verkopen. De geluiden wisselen. De ene eigenaar is tevreden, de ander vindt de bakjes te veel uit elkaar vallen (wat wellicht een pleidooi voor minder mayonaise of curry zou kunnen zijn). Ook op veel festivals krijg je tegenwoordig kartonnen bakjes of bakjes die niet schadelijk zijn voor het milieu. En nu is er ook vanuit Europa wetgeving op komst die een duit in het zakje doet. Onlangs stemden 550 europarlementariërs voor een wet die vanaf 2021 onder andere wegwerpbestek en -rietjes verbiedt in de Europese Unie. Plastic wegwerkbestek (messen, vorken, lepels en eetstokjes), wegwerpborden, rietjes, wattenstaafjes, ballonstokjes, oxo-biologisch afbreekbaar plastic, bewaarbakjes en bekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen zijn daarmee vanaf 2021 verboden binnen de EU.

Bovendien moeten plastic flessen in 2025 ten minste voor 25 procent uit gerecycled plastic bestaan. Voor 2030 moet dat percentage omhoog naar dertig procent. De nieuwe wet introduceert ook een producentenverantwoordelijkheid. Hiermee betalen bijvoorbeeld producenten voor het verzamelen van verloren visnetten en niet de vissers zelf. En verder moeten producenten meer verantwoording dragen voor de milieueffecten van het op straat weggooien van plastic. Al met al kan door het verbieden van wegwerpplastic volgens europarlementariër Frédérique Ries wel 22 miljard euro worden bespaard. Daar kun je Pearl Jam of Foo Fighters best een aantal keren voor boeken!

Eerder door u bekeken

Column over alledaagse zaken

Door Johan van Leipsig

Sinds 2016 schrijft Johan, voor elke editie van Consumentenzaken- en AgroFoodmail, een column over de alledaagse dingen met een relatie naar normen en normalisatie. Johan is de eigenaar van DéTé Communicatie en schrijft regelmatig over normalisatie voor de e-mailnieuwsbrieven van NEN.

Hij klimt ook in de pen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, bouw, tuinbouw, sport en horeca. Werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Inderdaad, ´lijken´, want zoals Johan zelf zegt: “Dété is het cement dat ze verbindt. Geen branche zo onbekend of ik spring er uit volle overtuiging en vol nieuwsgierigheid in!”

www.detecommunicatie.nl