Ben je een Mad Man met een elektronische sigaret?

20-03-2018 Ondanks het passeren van de maartequinox en de eerste lentezonneschijn, draaien onze hoekbank en tv de nodige overuren. Inmiddels hebben ook wij ons aangesloten bij de groeiende schare fans van Netflix. Niet alleen voor de kinderen een uitkomst op een koude of regenachtige middag, maar ook voor volwassenen biedt de streamingdienst aardig wat vertier.

Zelf volg ik momenteel de serie Mad Men. Zeven seizoenen lang genieten! De serie speelt tegen de achtergrond van begin jaren zestig van de vorige eeuw en het decor is een reclamebureau dat door ‘echte mannen’ wordt gerund. Vrouwen en kinderen hebben weliswaar bestaansrecht maar worden als tweederangs burgers behandeld. Homo’s kent men alleen uit mythische verhalen. ‘Zouden ze echt bestaan?’, vraagt een secretaresse zich af. Een heel aardig tijdsbeeld.

Wat verder opvalt is de hoeveelheid sigaretten die er iedere aflevering doorheen gaan. Iedereen rookt bij reclamebureau Sterling & Cooper. Inmiddels sijpelt weliswaar bij de werknemers langzaam het besef door dat roken dan misschien geen gezondheidsbevorderend effect heeft, maar ziek ervan word je toch niet? Zelfs zwangere vrouwen paffen er lustig op los, onder het genot van een wijntje. Dan zijn we, inmiddels vijftig jaar verder, toch een eind gekomen.

Steeds meer ‘traditionele’ rokers stappen over op de elektronische sigaret, hoewel ook bij deze vorm van roken risico’s bestaan. Dat schrijven tenminste de onderzoekers van de New York University in een publicatie die begin dit jaar online in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS verschenen is.

Zijn er eigenlijk normen voor elektronische sigaretten?

Ja, die zijn in ontwikkeling, zo vertelt NEN consultant Juliane Eykelhoff. “In 2017 hebben de Europese en ISO werkgroepen een aantal conceptstandaarden goedgekeurd voor verdere ontwikkeling en hebben de eerste ringtesten voor methodevalidatie en interne consultatierondes plaatsgevonden. Nederlandse experts zijn internationaal goed vertegenwoordigd en ook betrokken als projectleiders. De volgende standaarden voor e-sigaretten worden in 2018/19 gepubliceerd:

  • ISO/CD 20714 "E-liquid — Determination of nicotine, propylene glycol and glycerol in liquids used in electronic nicotine delivery devices — Gas chromatographic method". Deze conceptstandaard is op basis van de ringtest resultaten aangepast en wordt binnenkort voor publieke consultatie (DIS) gepubliceerd.
  • FprCEN/TR 17236 “Electronic cigarettes and e-liquids - Constituents to be measured in the aerosol of vaping products” komt binnenkort beschikbaar. Een aantal andere technische analysestandaarden wordt binnenkort verwacht op het werkprogramma van CEN en ISO.
  • ISO/DIS 20768 Vapour products - Routine analytical vaping machine - Definitions and standard conditions

Connectiviteit, de aansluiting tussen batterij en atomizer, is één van de grootste risico’s waar specifieke eisen aan gesteld zouden moeten worden. Aldus de internationale experts in de werkgroepen. “Het voorstel is om eisen te stellen aan de markering op zowel atomizer als op de batterij met betrekking tot weerstand en vermogen zodat duidelijk wordt welke batterij voor welke atomizer geschikt is.”

Nieuwe organisaties mogen nog altijd lid worden van de normcommissie. “Zo kunnen ze meebepalen hoe de normen eruit gaan zien. Je zit dus dicht op het vuur”, aldus Eykelhoff.

Voorzitter gezocht

De Nederlandse normcommissie is op zoek naar een nieuwe onafhankelijke voorzitter. Sinds 2015 is de normcommissie 330 437 ‘Elektronische sigaretten en E-liquids’ actief betrokken bij de ontwikkeling van Europese en internationale gestandaardiseerde testmethodes om invulling te geven aan wet- en regelgeving. Door het aftreden van de huidige voorzitter zoekt de commissie een onafhankelijke voorzitter, die de algemene leiding van de normcommissie op zich wil nemen.

Solliciteren op deze functie is mogelijk tot 15 april 2018. Heeft u belangstelling voor deze functie, reageer dan vóór 15 april aanstaande via juliane.eykelhoff@nen.nl. U wordt zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

Eerder door u bekeken

Column over alledaagse zaken

Door Johan van Leipsig

Sinds 2016 schrijft Johan, voor elke editie van Consumentenzaken- en AgroFoodmail, een column over de alledaagse dingen met een relatie naar normen en normalisatie. Johan is de eigenaar van DéTé Communicatie en schrijft regelmatig over normalisatie voor de e-mailnieuwsbrieven van NEN.

Hij klimt ook in de pen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, bouw, tuinbouw, sport en horeca. Werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Inderdaad, ´lijken´, want zoals Johan zelf zegt: “Dété is het cement dat ze verbindt. Geen branche zo onbekend of ik spring er uit volle overtuiging en vol nieuwsgierigheid in!”

www.detecommunicatie.nl