Blij met vierkantjes

21-11-2018 Ruim drie jaar. Dat is de tijd dat onze voormalige toekomstige buurman inmiddels helemaal zelf aan zijn nieuwe huis aan het bouwen is. Naast ons staat inmiddels het karkas van een gebouw dat nog immer wacht tot er eindelijk leven in wordt geblazen. Maar dat leven zal er niet komen.

Althans, het zal er door andere mensen worden ingeblazen want de buurman heeft het project inmiddels van de hand gedaan aan een orthopedisch chirurg. Wij, de oplettende (maar nooit roddelende) buren, vermoeden dat de vrouw van de buurman het zo zat werd dat ze meneer de keus heeft gegeven: of het huis weg, of ik weg! Verbeeld u hierbij een snerpende stem en vuurspuwende blauwe ogen.

En zie daar het bordje ‘Te koop’ dat afgelopen augustus plots de voortuin sierde. Maar goed, het huis is nog niet af. Verre van zelfs. Wel werken er momenteel enkele Polen die de kozijnen aan het schilderen zijn, waarop mijn zoontje vroeg: ‘Papa, komen die Polen van de Noordpool of de Zuidpool?’. Ja, er mag gelachen worden. De nieuwe eigenaren hebben nog heel wat werk te verzetten, maar één ding is zeker: ze profiteren straks van een mooie warmtepomp en een set prachtige zonnepanelen die in het dak zijn weggewerkt. Die panelen zijn gloedje nieuw en zien er al veel eleganter uit dan die aaneengeschakelde kleine vierkantjes die sinds vier jaar bij ons op het dak prijken.

Dat wil niet zeggen dat ik niet blij ben met die kleine vierkantjes, want ze doen hun werk uitstekend. Als gezin verbruikten we al vrij weinig stroom (volgens de afrekening zijn wij met onze vrijstaande woning te vergelijken met een flat), maar met de zonnepanelen zijn wij veranderd van consumenten in leveranciers. De zestien panelen wekken met andere woorden meer op dan wij verbruiken. Op jaarbasis krijgen we zo’n 800 euro terug. Zonnepanelen lonen dus. De investering is er na 4 jaar al bijna helemaal uit want wij schaften ze aan in een collectief dat flinke subsidie kreeg. De buren gaan dus een mooie tijd tegemoet. Maar eerst nog even het huis afmaken. Alhoewel, nog even….het is niet te hopen dat er over 3 maanden weer een bordje ‘Te koop’ in de voortuin staat.

Voor zonnepanelen geldt de norm NEN 7250, waar op 4 december een bijeenkomst bij NEN over gepland staat. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om deze middag bij te wonen. De norm NEN 7250 voorziet in technische eisen en bepalingsmethoden voor de bouwkundige aspecten van de montage van zonne-energiesystemen in de gebouwschil van een bouwwerk. Dit geldt voor zowel inbouw- als opbouwsystemen. Zie voor de verdere inhoud van de bijeenkomst.

Interesse?

Voor meer informatie en eventuele deelname aan de commissie kunt u contact opnemen met Remco Vroegop, consultant NEN Materialen en Bouwproducten via e-mail mb@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Column over alledaagse zaken

Door Johan van Leipsig

Sinds 2016 schrijft Johan, voor elke editie van Consumentenzaken- en AgroFoodmail, een column over de alledaagse dingen met een relatie naar normen en normalisatie. Johan is de eigenaar van DéTé Communicatie en schrijft regelmatig over normalisatie voor de e-mailnieuwsbrieven van NEN.

Hij klimt ook in de pen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, bouw, tuinbouw, sport en horeca. Werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Inderdaad, ´lijken´, want zoals Johan zelf zegt: “Dété is het cement dat ze verbindt. Geen branche zo onbekend of ik spring er uit volle overtuiging en vol nieuwsgierigheid in!”

www.detecommunicatie.nl