De nieuwe romantiek van Nieuwjaar

19-12-2018 Wat schieten we weer lekker door met z’n allen. Eerst wordt het Sinterklaasfeest door al die grote mensen van zijn kinderlijke onschuld ontdaan, en nu is het de beurt aan Nieuwjaar. Als ik alle technische ontwikkelingen zich in razend tempo om me heen zie voltrekken, denk ik wel eens dat ik te vroeg geboren ben. Ik vind het jammer dat ik niet in een zelfrijdende auto over de snelweg zal zoeven.

Ik vind het jammer dat ik niet zal zien hoe het internet zich zal ontwikkelen over pakweg 40 jaar. Maar wat ben ik blij dat ik in de tijd heb geleefd waar mijn kleinkinderen straks hoofdschuddend op zullen terugkijken. De tijd van stinkende lonten, koude vingers, knallen als bermbommen, op elkaar schieten met vuurwerkpijlen. Het met zakken tegelijk aanslepen van die prachtige verpakkingen en dan thuis kijken wat je nou eigenlijk precies de lucht in knalde. En dat delen met de buurjongens. Een heerlijke tijd waar ik met veel warmte op terugkijk.

Nee, dan 2018. Of nee, 2025. Als u uit het raam kijkt om middernacht ziet u zich het volgende tafereel afspelen op straat (inderdaad, de straat is nog zichtbaar want knalvuurwerk is inmiddels verboden). Langzaam bewegen gedaantes in een soort gepantserd pak zich naar het midden van de straat. Op verschillende plekken op straat zijn ze een kwartier bezig een stellage op te richten en plaatst daar een vuurpijl in. Een gedaante steekt de lont aan. Vervolgens duurt het 5 minuten voordat hij weer weggelopen is. Het is vermoeiend, lopen in zo’n pak. Zijn ademteugen klinken als Darth Vader. Met een veiligheidsbril en oorkappen. Eenmaal op veilige afstand blijkt de lont te zijn uitgewaaid waarna de tocht naar het levensgevaarlijke projectiel opnieuw begint. Misschien moeten we het afsteken van vuurwerk voortaan over 4 dagen verspreiden, anders krijgen we het nooit op. Nee, geef mij maar de romantiek van vroeger, hoe gek we ook waren.

Natuurlijk chargeer ik hier lichtelijk. Het verplicht stellen van oorkappen en veiligheidsbrillen voor kinderen is een goede zaak. Hoewel ik wel weer moet gniffelen bij het recente nieuws dat geen van de lanceerstandaarden die momenteel te koop zijn, volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) veilig zijn. Hoeveel ongelukken zijn daar dan mee gebeurd afgelopen jaren? Dat kan ik nergens vinden. Mijn hart gaat uit naar al die vuurwerkverkopers die nu opgescheept zitten met duizenden en duizenden ‘ondeugdelijke’ lanceerinstallaties. Ik vermoed dat de ILT zenuwachtig wordt van de rol als toezichthouder en bang is voor allerlei consumentenclaims mocht zich een incident voordoen. Maar goed, wie ben ik. Ik ben in elk geval wel een sterk voorstander van brillen en oordoppen en ik hoop dat ouders weten waar ze op moeten letten als ze deze zaken voor hun kroost aanschaffen of cadeau krijgen bij een mooi vuurwerkpakket.

Ik ga ze zelf in elk geval zeker aanschaffen want ik wil mijn kinderen wel het lekkere ‘stoute’ gevoel geven dat ze 1 keer per jaar iets gevaarlijks mogen doen. Wilt u meer weten over de eisen voor veiligheidsbrillen en gehoorbescherming? NEN heeft er normen voor, u kunt ze online bekijken.Normen voor veiligheidsbrillen en gehoorkappen

Een vuurwerkbril moet CE gekeurd zijn en voldoen aan de Europese NEN-EN 166:2001

De gehoorbescherming (oorkappen) moeten voldoen aan de Europese NEN-EN 352-1:2002

Meer informatie over Persoonlijke beschermingsmiddelen vindt u op www.nen.nl/PBM

Eerder door u bekeken

Column over alledaagse zaken

Door Johan van Leipsig

Sinds 2016 schrijft Johan, voor elke editie van Consumentenzaken- en AgroFoodmail, een column over de alledaagse dingen met een relatie naar normen en normalisatie. Johan is de eigenaar van DéTé Communicatie en schrijft regelmatig over normalisatie voor de e-mailnieuwsbrieven van NEN.

Hij klimt ook in de pen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, bouw, tuinbouw, sport en horeca. Werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Inderdaad, ´lijken´, want zoals Johan zelf zegt: “Dété is het cement dat ze verbindt. Geen branche zo onbekend of ik spring er uit volle overtuiging en vol nieuwsgierigheid in!”

www.detecommunicatie.nl