Duurkoop kan ook onveilige koop zijn

23-03-2020 ‘Waarom heb jij 10 telefoonopladers liggen?’. Ik was op bezoek bij een vriend en struikelde bijna over de wirwar aan kabeltjes die vanaf de keukentafel naar beneden droop. ’Ja lekker goedkoop he! Via Ali Express gekocht. Een eurootje per stuk. Kijk, ze gaan natuurlijk wat minder lang mee maar dat mag de pret niet drukken toch?’

Over zijn talent voor koopjes niets dan goeds, maar de beste man had nog geen seconde verder gedacht dan die eurotekens die ik nu in zijn ogen zag. Want eigenlijk weten we het met z’n allen best. Goedkoop is duurkoop. Maar wist u ook dat duurkoop niet alleen minder kwaliteit hoeft te betekenen maar ook meer onveiligheid? Dat bleek laatst maar weer eens bij een onderzoek van de Consumentenbond naar webwinkels buiten de EU. Bij 165 van de 250 geteste producten bleek iets mis.

Een kleine greep uit de conclusies: Terwijl u lekker ligt te slapen brandt beneden aan het stopcontact de telefoonoplader door. Of de kerstverlichting vliegt in de brand. Ook ’leuk’: tanden bleken met een middel waar 70 % teveel waterstofperoxide in zit. Verder werden rook- en koolmonoxidemelders onderzocht. Een deel ging niet af bij brand en geen van de melders waarschuwde bij te hoge concentraties. En mocht u aan een leuk moederdagcadeau denken, koop het dan niet buiten de EU via een webshop. In vijf van de zeven geteste sieraden zaten te veel zware metalen als cadmium of lood. Eén armband bevatte zelfs 4000 keer meer cadmium dan toegestaan. De onderzoekers troffen ook nog speelgoed aan waarvan gemakkelijk kleine onderdelen loskwamen, waardoor een kind zou kunnen stikken.

Consumenten moeten dus wakker worden, aldus de bond. Ze realiseren zich onvoldoende dat spullen op die webshops buiten de EU niet aan de Europese regels voldoen. Zodra u iets bij een webshop van buiten de EU koopt, dan importeert u als consument dat product zelf en weet u niet of een product aan die veiligheidseisen voldoet. Het probleem met die ‘webshops’ van buiten de EU is dat het eigenlijk platforms betreft waarop derden hun waar kunnen aanbieden. In die zin zijn het dus geen webshops zoals wij die hier kennen. De veiligheidsstandaarden in bijvoorbeeld China zijn anders dan in de EU en er is ook minder toezicht. Beter gezegd, er is tussen het moment van aanbod op zo’n platform en het moment dat de consument het pakketje thuis ontvangt helemaal geen toezicht. En dan zit u mooi te kijken met uw cadmium armbandje en gevaarlijk gebleekte tanden. Opletten dus!

Johan van Leipsig

Meer weten over de rol van normen bij veiligheid voor kinderen?

Kijk op Kinderveiligheid.

We roepen ook deelnemers op voor het NEN-gebruikersplatform, het platform – waar NEN en belangenvertegenwoordigers van gebruikers, consumenten en burgers samenkomen.

Eerder door u bekeken

Column over alledaagse zaken

Door Johan van Leipsig

Sinds 2016 schrijft Johan, voor elke editie van Consumentenzaken- en AgroFoodmail, een column over de alledaagse dingen met een relatie naar normen en normalisatie. Johan is de eigenaar van DéTé Communicatie en schrijft regelmatig over normalisatie voor de e-mailnieuwsbrieven van NEN.

Hij klimt ook in de pen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, bouw, tuinbouw, sport en horeca. Werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Inderdaad, ´lijken´, want zoals Johan zelf zegt: “Dété is het cement dat ze verbindt. Geen branche zo onbekend of ik spring er uit volle overtuiging en vol nieuwsgierigheid in!”

www.detecommunicatie.nl