Er zal ‘vroem’ klinken

08-10-2019 Op 3 mei 2020 is het zo ver. Dan zal het Formule 1 circus na jaren ons land weer eens aandoen en neerstrijken in Zandvoort. En, zoals dat gaat in Nederland, is dat niet 1-2-3 geregeld. Er zijn beschaafde voorstanders en tegenstanders, maar ook extremisten, eco-terroristen en race fanatici die elkaar het leven zuur maken. Lang leve het internet, sociale media en het ontbreken van remmingen en genuanceerde, onderbouwde meningen van mensen die er wél verstand van hebben.

Van de overheid hoeven we overigens weinig tegenstand te verwachten tegen een Formule 1 race in Zandvoort. Bewindsman Bruno Bruins drukte het op geheel eigen wijze zeer eloquent uit in een tv programma: ‘Het zou erg leuk zijn als er op 3 mei ‘vroem’ zal klinken in Zandvoort’. Appeltje eitje dus.

Raceliefhebbers kunnen in elk geval niet wachten. Zij hebben de datum al met rood omcirkeld in hun agenda. De laatste kaarten zijn na een rampzalig verkoopproces via internet ook verkocht. Ruim een miljoen mensen probeerden de laatste exemplaren te pakken te krijgen en veroorzaakten samen een mooie digitale file. En ondanks de minieme kans op een kaartje dan toch boos reageren als het niet gelukt is. Dan maar voor de tv!

Misschien is dat sowieso wel een beter plan. Want toegegeven, het bijwonen van een Formule 1 wedstrijd heeft zo zijn charmes. Neem het geluid en de live ervaring van voorbij razende bulderende bolides, de sfeer op de tribune, of het scoren van een handtekening van jouw eigen Formule 1 held. Maar toch zit de schrijver dezes liever voor de tv. Beter overzicht, een comfortabele bank en het belangrijkste, een volumeknop op mijn afstandsbediening om die herrie eventueel zachter te zetten.

Ik weet niet of u wel eens een Formule 1 motor live heeft gehoord van dichtbij, maar een pretje is dat allerminst. Gehoorbescherming is dus echt wel een noodzaak, vooral als je dichtbij de baan zit. Thuis hoef ik die oordopjes gelukkig niet in. Mijn dochter doet ze voor de grap wel eens in tijdens de race. Zij gebruikt ze op school om niet afgeleid te worden, maar een noodzaak? Nee. Maar elders is gehoorbescherming wel degelijk nodig. Tien procent van de werknemers werkt regelmatig bij schadelijk geluid. Dat betekent dat de blootgestelde persoon kans heeft op gehoorschade, zoals bijvoorbeeld 'tinnitus' of blijvende doofheid.

Gehoorbeschermers hebben als doel het geluid dat ons oor wil binnendringen, tegen te houden. Het beste middel is dat middel dat continu gedragen wordt. Er zijn inwendige en uitwendige vormen van gehoorbescherming zoals oorpluggen en -doppen, helmen die de oren omsluiten of oorschelpen voor gebruik in combinatie met veiligheidshelmen. NEN heeft verschillende normen voor verschillende soorten gehoorbescherming. Meer informatie daarover leest u op de pagina gehoorbescherming.

Eerder door u bekeken

Column over alledaagse zaken

Door Johan van Leipsig

Sinds 2016 schrijft Johan, voor elke editie van Consumentenzaken- en AgroFoodmail, een column over de alledaagse dingen met een relatie naar normen en normalisatie. Johan is de eigenaar van DéTé Communicatie en schrijft regelmatig over normalisatie voor de e-mailnieuwsbrieven van NEN.

Hij klimt ook in de pen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, bouw, tuinbouw, sport en horeca. Werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Inderdaad, ´lijken´, want zoals Johan zelf zegt: “Dété is het cement dat ze verbindt. Geen branche zo onbekend of ik spring er uit volle overtuiging en vol nieuwsgierigheid in!”

www.detecommunicatie.nl