Hamburgers zonder zonnebrand

10-08-2018 Een regelrechte verschrikking is het. Twee hittegolven in 1 zomer. Waar de ‘normale’ Nederlander klaagt over te weinig zonnige warme dagen en een plenszomer, schaar ik me juist bij de minderheid die zijn toevlucht in de schaduw zoekt als de temperatuur de 30 plus aantikt.

Ik verklaar ze allemaal voor gek. Al die witte lijven die op het strandje bij onze lokale natuurzwemplas in de volle zon liggen te garen. De bakplaat is er gemakkelijk onder te visualiseren, de rook stijgt er soms vanaf.

Toppunt is een wat ouder echtpaar. Ik heb hen afgelopen weken al een keer of drie gezien op het strand. Terwijl ik onder de parasol zit met mijn biertje, rollen zij elkaar in de volle zon beurtelings om. Zij helpt hem van zijn buik op zijn rug, vervolgens wordt het bakproces doorlopen en helpt hij haar om om te draaien. Ik kan alleen maar denken aan twee kippetjes in de oven die langzaam aan het spit draaien. Of het flippen van hamburgers bij de Mac. Wat me overigens opvalt: geen van beide gebruikt zonnebrand. Waar ik mijn kinderen al insmeer als ze in de zon buiten gaan spelen, neemt dit echtpaar bewust de gok om zich niet in te smeren.

Maar goed, ik las bij de Consumentenbond dat niet alle zonnebrandsprays met factor SPF 30 de beloofde bescherming halen. Twee van de geteste sprays zijn volgens de Bond regelrechte afraders. Een andere krijgt een onvoldoende, omdat het niet genoeg beschermt tegen uv A-straling. De SPF-factor geeft aan hoeveel bescherming een product biedt tegen uv B-straling, die zorgt voor verbranding van de huid. Daarnaast moeten zonnebrandmiddelen beschermen tegen uv A-straling. Die kan schade veroorzaken dieper in de huid, wat de kans op kanker en celveroudering vergroot.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Helaas kunnen consumenten niet altijd blind vertrouwen op de factor die op zonnebrandsprays staat. Dit is kwalijk omdat consumenten dit lastig zelf kunnen controleren. Ze denken goed beschermd te zijn, maar verbranden alsnog. Een te lage factor kan op korte en op lange termijn schade toebrengen aan de huid.’ De resultaten worden overigens door de fabrikanten tegengesproken vanwege de gebruikte testmethodes.

Wat zijn eigenlijk de normen voor zonnebrandcrème of sprays? Merel Wagner, consultant bij NEN, weet er alles van. ‘Er zijn verschillende normen die de kwaliteit van de crème bewaken.

Die normen beschrijven de eisen aan het testproces van zonnebrandmiddelen. Deze testen kunnen ‘in vitro’ of ‘in vivo’ uitgevoerd worden. Fabrikanten zijn echter vrij om hun producten volgens deze normen te laten testen alvorens ze de markt op gaan. De testen helpen de fabrikanten in het vaststellen van de bescherming die hun producten aan de consument bieden.

Momenteel is er een stemming bij ISO geopend voor de ontwikkeling van een nieuwe methode ‘Cosmetics - Sun protection test Methods - In Vitro determination of Sun Protection Factor’. Geïnteresseerden kunnen contact met mij opnemen via afc@nen.nl.’

Eerder door u bekeken

Column over alledaagse zaken

Door Johan van Leipsig

Sinds 2016 schrijft Johan, voor elke editie van Consumentenzaken- en AgroFoodmail, een column over de alledaagse dingen met een relatie naar normen en normalisatie. Johan is de eigenaar van DéTé Communicatie en schrijft regelmatig over normalisatie voor de e-mailnieuwsbrieven van NEN.

Hij klimt ook in de pen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, bouw, tuinbouw, sport en horeca. Werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Inderdaad, ´lijken´, want zoals Johan zelf zegt: “Dété is het cement dat ze verbindt. Geen branche zo onbekend of ik spring er uit volle overtuiging en vol nieuwsgierigheid in!”

www.detecommunicatie.nl