Het begint met een goede verbinding

11-05-2020 De titel van deze column doet u wellicht denken aan een relatieadvies. Maar niets is minder waar. Internet is het onderwerp van mijn tweemaandelijkse overdenkingen voor deze nieuwsbrief. En meer specifiek oudere mensen en moderne techniek. Die twee gaan steeds vaker goed samen.

Neem mijn vader bijvoorbeeld. Inmiddels een respectabele leeftijd van 73 jaar, maar de oude baas gaat volop met zijn tijd mee. Hij heeft een smartphone (en kan dat woord ook foutloos uitspreken en opschrijven) en kan er inmiddels goed mee overweg. Hij belt, swipet, maakt foto’s en filmpjes, appt en kan binnen no time snel informatie opzoeken op Google.

Het enige euvel is dat er af en toe bij beeldbellen een grote neus in beeld komt of dat de camera verkeerd om staat en hij de muur of oma filmt in plaats van zijn eigen gezicht, tot grote hilariteit van mijn kinderen. Maar, verschil moet er wezen. Mijn schoonvader is namelijk van een andere stempel. Mijn vader en hij zijn even oud, maar qua adaptatievermogen van nieuwe technieken ligt mijn vader toch een stukje voor.

Tot voor kort hield mijn schoonvader stevig vast aan zijn oude Nokia. Pas recent maakte hij kennis met de smartphone en alles wat daarbij hoort. Hij doet zijn uiterste best maar WhatsAppen gaat hem nog altijd met moeite af. Typen duurt vaak erg lang. ‘Opa Harm is aan het typen’ staat vaak wel een minuut lang in beeld en dan verschijnt er een ultrakort antwoord als ‘ja, is goed’. Bellen is dan vaak beter.

Het aansluiten van een nieuw internetkastje en het vinden van een goed verbinding bleek onlangs ook een lastige opgave. Aanvankelijk probeerde ik hem telefonisch door het aansluitingsproces te loodsen maar dit bleek onwerkbaar. ‘Welke stekker bedoel je?’, ‘Welke kabel moet ik hebben?’. Het leek me handiger om langs te gaan. Ter plekke zag ik meteen wat er mis ging. Opa stond met de kabelantenne van zijn televisie in de meterkast en probeerde die op zijn router aan te sluiten. Gelukkig bleek de ronde kop van de antenne de vierkante ingang op de router niet al te zeer beschadigd te hebben. ‘Nee dat gaat niet werken zo’, lachte ik.

Samen hadden we het binnen een half uurtje opgelost en nu kan hij weer moeiteloos, en met hogere snelheid, op zoek naar zijn zo geliefde oldtimers. Op zoek naar oud met moderne techniek dus. De man was zielsgelukkig en merkte niet eens op dat ik weer wegging en nog voor het raam naar hem zwaaide.

Internet heeft vele zegeningen, mits goed gebruikt. Maar het begint natuurlijk allemaal met een goede verbinding. NEN heeft een NTA daarover herzien.

Herziening afspraken rond internet in woningen en gebouwen

Een snelle en betrouwbare verbinding met internet, in en om de woning, wordt steeds belangrijker. Zeker in deze tijd waarin we veel meer beeldbellen. Dat vraagt om een passende telecom(internet)infrastructuur. De ontwikkelingen in dit werkveld volgen elkaar in hoog tempo op. Vandaar dat NTA 8055 ‘Internet in woningen en gebouwen’ is herzien. De NTA over internet in woningen en gebouwen is vooral bedoeld voor installateurs en monteurs van telecombedrijven die netwerken aanleggen in woningen. Hij biedt installateurs onder andere houvast bij visuele inspecties, het uitvoeren van metingen en uitvoeren van testscenario’s. NTA 8055, ‘Internet in woningen en gebouwen’

Eerder door u bekeken

Column over alledaagse zaken

Door Johan van Leipsig

Sinds 2016 schrijft Johan, voor elke editie van Consumentenzaken- en AgroFoodmail, een column over de alledaagse dingen met een relatie naar normen en normalisatie. Johan is de eigenaar van DéTé Communicatie en schrijft regelmatig over normalisatie voor de e-mailnieuwsbrieven van NEN.

Hij klimt ook in de pen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, bouw, tuinbouw, sport en horeca. Werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Inderdaad, ´lijken´, want zoals Johan zelf zegt: “Dété is het cement dat ze verbindt. Geen branche zo onbekend of ik spring er uit volle overtuiging en vol nieuwsgierigheid in!”

www.detecommunicatie.nl