ISO 22000 raakt je zelfs op zee

21-02-2019 ‘Het cruiseschip Explorer of the Seas keert vervroegd naar de thuishaven terug. Van de 3.050 passagiers en 1.165 bemanningsleden aan boord zijn er inmiddels meer dan 600 ziek geworden, waarschijnlijk door een besmetting met het norovirus. Dit uiterst besmettelijke virus veroorzaakt acute maag-darmstoornissen met overgeven en diarree.

Het wordt overgebracht via contact, besmet voedsel of water en geïnfecteerde mensen. De rederij, Royal Caribbean Cruise Line, zegt op NBC News dat zij "niet langer de vakantie konden bieden die onze gasten verwachtten" en daarom, in overleg met medische experts, de cruise afbreekt. Het geeft de rederij tevens de tijd en gelegenheid het schip extra grondig te desinfecteren.’

Dit is één van de vele berichten als uw zoekterm ‘voedselvergiftging op cruiseschepen’ is. Het is natuurlijk een nachtmerrie. Soms jarenlang sparen voor een droomreis op een oceaanstomer en dan doodziek na enkele dagen weer uitgespuugd worden op de wal. De ramptoerist in mijn moet altijd wel glimlachen bij zo’n verhaal maar voor de personen in kwestie is het natuurlijk minder om te lachen. Maar goed, wat we hier zien is dat voedselveiligheid zich zelfs tot op cruiseschepen uitstrekt! Dat het onze vakantie kan verpesten als het niet goed geregeld is!

Voedselveiligheid is overal, het laat je niet met rust. Vluchten is zinloos! Daarom wijs ik u als lezer gaarne nog maar weer eens op de nieuw verschenen norm ISO 22000, die nu ook in het Nederlands vertaald is.

Voedselveiligheid is internationaal één van de belangrijkste aandachtsgebieden in de voedselketen. ISO heeft een standaard ontwikkeld die gebruikt kan worden om een voedselveiligheid managementsysteem op te zetten en te certificeren. Deze ISO-norm werd ontwikkeld met als doel een voedselveiligheidsnorm in de markt te zetten die wereldwijd geaccepteerd kan worden. De standaard biedt ook een kans om internationale harmonisatie te realiseren in de wildgroei van voedselveiligheidsstandaarden. Daarnaast kan met de ISO-norm HACCP in de gehele voedselketen geïmplementeerd worden omdat ISO 22000 gebruikt kan worden door alle onderdelen van de keten. Dus ook door producenten van niet-voedingsmiddelen en dienstverlenende bedrijven. De invloed van de norm reikt behoorlijk ver. ISO 22000 is toepasbaar op de gehele voedingsketen, inclusief toeleveranciers als koelhuizen, transportbedrijven, machinebouwers en producenten van verpakkingsmaterialen. ISO 22000 kan een hulpmiddel zijn voor bedrijven in de primaire sector, producerende bedrijven, maar ook transportondernemingen en retail.

Afgelopen jaar werd dus de Nederlandstalige versie van de norm gepresenteerd tijdens een congres. Daar bleek maar weer eens dat de norm een belangrijke pijler vormt onder voedselveiligheid, en eigenlijk ook onder de bedrijven die ermee te maken hebben. Het is best beangstigend om je voor te stellen wat er zou kunnen gebeuren als de norm er niet zou zijn….laten we er dus met z’n allen enorm blij mee zijn! En er ook gebruik van maken. Want voor je het weet lig je doodziek op de kade.

Interesse?

Voor meer informatie over deze norm of over eventuele deelname kunt u contact opnemen met AgroFood & Consument, telefoon 015 2 690 185 of e-mail afc@nen.nl.

Norm

NEN-EN-ISO 22000:2018 nl

Managementsystemen voor voedselveiligheid - Eisen aan een organisatie in de voedselketen

NEN-EN-ISO 22000 specificeert eisen voor een managementsysteem voor voedselveiligheid waarmee een organisatie die direct of indirect betrokken is bij de voedselketen: a) een managementsysteem voor voedselveiligheid kan plannen, implementeren, onderho...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Column over alledaagse zaken

Door Johan van Leipsig

Sinds 2016 schrijft Johan, voor elke editie van Consumentenzaken- en AgroFoodmail, een column over de alledaagse dingen met een relatie naar normen en normalisatie. Johan is de eigenaar van DéTé Communicatie en schrijft regelmatig over normalisatie voor de e-mailnieuwsbrieven van NEN.

Hij klimt ook in de pen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, bouw, tuinbouw, sport en horeca. Werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Inderdaad, ´lijken´, want zoals Johan zelf zegt: “Dété is het cement dat ze verbindt. Geen branche zo onbekend of ik spring er uit volle overtuiging en vol nieuwsgierigheid in!”

www.detecommunicatie.nl