Je ziet het niet, maar het is er wel

02-09-2019 Tot voor kort stonden in mijn lijstje van favoriete series ‘Game of Thrones’ en ‘Breaking Bad’ eenzaam aan de top. Tot ik onlangs door mijn broer werd geattendeerd op een serie die op IMDB (International Movie Database) wel een hele hoge ranking kreeg. De hoogste ranking voor een tv show ooit zelfs, een 9,7.

‘Chernobyl’ gaat, hoe toepasselijk, over de kernramp in 1986 in de Sovjet Unie. Hoewel de gebeurtenissen mij wel bekend waren, bleef ik als kijker toch aan de buis gekluisterd omdat de serie erin slaagt de chronologie van alles wat mis ging die nacht tot in het kleinste detail te reconstrueren. Niet alleen vanuit de controlekamer in de reactor, maar ook vanuit perspectief van de brandweermannen en andere hulpverleners, bewoners en partijbonzen die de zaak in de doofpot willen stoppen.

Even kort: Op 26 april 1986 mislukte een veiligheidstest in Tsjernobyl, waardoor reactor 4 ontplofte en grote hoeveelheden radioactief materiaal vrijkwamen en zich verspreidden over een groot deel van Europa. Zo’n 300.000 mensen werden geëvacueerd. Officieel vielen er 31 doden, maar volgens de VN tot 9.000 en volgens milieu-organisaties loopt het aantal overlijdens door kanker in de vele tienduizenden.

De serie kent inmiddels vele fans, waaronder ook in Oekraïne. In Rusland denken sommigen er echter anders over. Men werkt er aan een ‘eigen’ reeks. ‘Chernobyl’ zit er ook achter een betaalmuur. Overheidsmedia uiten kritiek, ze noemen de reeks een karikatuur en vinden het discutabel dat een Amerikaanse zender de reeks heeft gemaakt. Het Russische NTV werkt aan een eigen reeks over Tsjernobyl, met een heel andere insteek: de rampspoed begon (hoe verrassend!) toen een Amerikaanse CIA-agent de kerncentrale saboteerde.

Hoe het ook zij, de effecten zullen nog jaren merkbaar zijn. Dat bleek onlangs meer weer eens toen graan en andere diervoederingrediënten uit Oekraïne radioactief besmet bleken. Daarom is er inmiddels een speciale diervoerdernorm in ontwikkeling. Het work item prEN (WI=00327125) - Animal feeding stuffs: Methods of sampling and analysis - Determination of the radionuclides Iodine-131, Caesium-134 and Caesium-137 in feed gaat na de zomer de CEN Enquiry stemming in. Het item is speciaal bedoeld om radionucliden in diervoeder te kunnen detecteren. Er zijn ook andere normen die kunnen aantonen dat voedsel doorstraald is (dat wil zeggen doelbewuste doorstraling). De methoden zijn niet bedoeld voor het meten van radioactiviteit in voedsel.

Naast de normen is er een normcommissie die onder het NEN cluster Zorg en Welzijn valt, de normcommissie ‘Radioactiviteit Toepassing en meten’.

Eerder door u bekeken

Column over alledaagse zaken

Door Johan van Leipsig

Sinds 2016 schrijft Johan, voor elke editie van Consumentenzaken- en AgroFoodmail, een column over de alledaagse dingen met een relatie naar normen en normalisatie. Johan is de eigenaar van DéTé Communicatie en schrijft regelmatig over normalisatie voor de e-mailnieuwsbrieven van NEN.

Hij klimt ook in de pen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, bouw, tuinbouw, sport en horeca. Werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Inderdaad, ´lijken´, want zoals Johan zelf zegt: “Dété is het cement dat ze verbindt. Geen branche zo onbekend of ik spring er uit volle overtuiging en vol nieuwsgierigheid in!”

www.detecommunicatie.nl