Lang leve de Schijf van Vijf!

28-04-2016 Ik zag het onlangs op het nieuws: de nieuwe Schijf van Vijf is verschenen. Ik zal meteen maar eerlijk zijn: als ik geen kinderen had, zou me dat bar weinig interesseren. Mijn hart maakt geen sprongetje. Ik ben een bourgeois type met een verbazende en jaloersmakende spijsvertering.

Ik kan eten wat ik wil, er komt geen gram aan. Sporten doe ik voldoende. Gevrijwaard van overgewicht beschouw ik mezelf daarmee als een gezonde veertiger.
Ik wil mijn kinderen echter wat bewuster laten omgaan met voeding, en dus houd ik met een schuin oog bij wat de voedingsgoeroes nu weer hebben bedacht. Ik kruip achter de pc en surf naar de site van het Voedingscentrum, het Heilige Huis van de Schijf van Vijf. Op zich staat er weinig nieuws in. Het is nog steeds een schijf.

De schijf bestaat nog altijd uit vijf delen. Hier en daar worden accenten gelegd en zaken aangescherpt. Zo stonden voorheen productgroepen in zijn geheel in de Schijf van Vijf: alle groente en fruit, alle zuivel, alle graanproducten, al het vlees en alle vetten. Die waren ingedeeld in voorkeurs-, middenweg- en uitzonderingsproducten. In de nieuwe Schijf van Vijf staan alleen producten die de meeste gezondheidswinst opleveren.

Producten zoals bewerkt vlees, groente waaraan zout is toegevoegd, gezoete zuivel en harde vetten zijn verdwenen. Geen hamburgers meer, denk ik teleurgesteld. En hoe zit het met die goudgele rakkers? De favorieten van mijn kinderen? Die heerlijke reepjes aardappel die al knisperend iedere vrijdag hun weg vinden vanuit de frietpan naar hun bordjes? Ik kan niet geloven wat ik lees.

Gefrituurde friet mag wel twee tot drie keer per week! Mits gebakken in een goede kwaliteit vet dan. Ik sluit mijn pc af en ga met een goed gevoel inclusief brede glimlach naast mijn partner liggen. "Wat lig jij te lachen?", vraagt ze. "Ik neem de kinderen mee voor een frietontbijt." Ze wil wat zeggen en haar vinger opheffen maar bedenkt zich en valt met een zucht op haar zij.

Goed vet
Friet, gebakken in goed vet, mag inderdaad enkele malen per week volgens de nieuwe Schijf van Vijf, zegt NEN consultant Juliane Eykelhoff. "Hopelijk heeft de restauranteigenaar bij de inkoop van zijn frituurvet op de kwaliteit gelet. De kwaliteit van het vet wordt volgens de internationale ISO afspraken voor analysemethodes voor oliën en vetten bepaald en tussen koper en verkoper gecommuniceerd. De consument merkt dan hopelijk aan de smaak dat ‘goed vet’ is gebruikt. Bij frituren is onder andere de oxidatiestabiliteit van het vet van belang voor de smaaksensatie/voorkomen van een ranzige smaak. In de onlangs gepubliceerde norm NEN-EN-ISO 6886:2016 "Dierlijke en plantaardige oliën en vetten - Bepaling van de oxidatiestabiliteit (versnelde oxidatietest)" staat beschreven hoe die oxidatiestabiliteit volgens de internationale standaard kan worden bepaald."Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Juliane Eykelhoff, consultant Agrofood & Consument via afc@nen.nl

Eerder door u bekeken

Column over alledaagse zaken

Door Johan van Leipsig

Sinds 2016 schrijft Johan, voor elke editie van Consumentenzaken- en AgroFoodmail, een column over de alledaagse dingen met een relatie naar normen en normalisatie. Johan is de eigenaar van DéTé Communicatie en schrijft regelmatig over normalisatie voor de e-mailnieuwsbrieven van NEN.

Hij klimt ook in de pen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, bouw, tuinbouw, sport en horeca. Werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Inderdaad, ´lijken´, want zoals Johan zelf zegt: “Dété is het cement dat ze verbindt. Geen branche zo onbekend of ik spring er uit volle overtuiging en vol nieuwsgierigheid in!”

www.detecommunicatie.nl